Ulaganje u zaštitu životne sredine

Kruševac, 14. oktobar 2017. godine – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da je za prvih 100 dana Vlade zaštićeno novih 83.000 hektara površina, što predstavlja jedan odsto povećanja zaštićene teritorije.

Obilazak  je nastavio posetom rekonstruisanom Pionirskom parku. Grad Kruševac je za njegovu rekonstrukciju tokom ove godine izdvojio preko 40 miliona dinara, a trim stazu finansiralo je Ministarstvo sporta i omladine.

Pionirski park 1

Ministar Trivan u svom obraćanju čestitao je građanima Kruševca Dan oslobođenja grada, a sa gradonačelnikom Dragijem Nestorovićem i bivšim gradonačelnikom a sadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem obišao rekonstruisani park i razgovarao sa građanima i mladim sportistima.

Trivan je, odgovarajući na pitanja novinara tokom predstavljanja 100 dana rada Vlade u Kruševcu, istakao da je do 2020. godine potrebno da, prema važećem prostornom planu, zaštitimo 10 odsto, što je približno 306.000 hektara.
Pionirski park 3
Takođe, ministar je najavio da će se u narednim godinama ulagati u zaštitu životne sredine, kao i da će ulaganja premašiti stotine miliona evra.

U dosadašnjim aktivnostima treba naglasiti početak registracije zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije, a do sada je na ovaj način uknjiženo preko 80.000  hektara. Planovi su da se do 2020. zaštiti oko 10% cele teritorije republike.

Pionirski park 3

Takođe, stvoreni su uslovi za početak funkcionisanja tzv. “zelenog fonda“, a u ove svrhe prema dugoročnim planovima (20 do 30 godina) i uzimajući u obzir pretpristupne i pristupne fondove EU, biće uloženo čak oko 15 milijardi evra.