Obeležen Dan Vojske Srbije

Pripadnici Vojske Srbije danas proslavljaju 23.april, Dan Vojske Srbije, u znak sećanja na 1815. godinu, kada je na Cveti doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.

dan-vojske

Tim povodom, najpre je položeno cveće na Spomenik kosovskim junacima. Vence su položili pripadnici Vojske Srbije na čelu sa komandantom Garnizona Kruševac, pukovnikom Sretenom Zafirovićem, u ime Grada – predsednik Skupštine Živojin Miloradović i zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević i ispred Rasinskog upravnog okruga – načelnik Branislav Vesić.

Pored pripadnika Vojske Srbije iz garnizona Kruševac, svečanosti su prisustvovali organi lokalne samouprave, privrednih i kulturnih društava, srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije, brojni gosti i zvanice, a ispred pretpostavljene komande, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Dejan Janković. Funkcija komandanta svečanosti poverena je majoru Bobanu Radosavljeviću.

Skupu se zatim obratio komandant Garnizona Kruševac, pukovnik Sreten Zafirović. „Proslava Dana Vojske Srbije potvrđuje da negujemo najsvetlije tradicije naše Vojske, da pamtimo i cenimo žrtve svih onih koji su dali svoje živote za slobodu i čast otadžbine. Ovom svečanošću želimo da pošaljemo jasnu sliku jedinstva naroda i vojske i podrške svih vas nama vojnicima za izazove koji su pred nama u narednom periodu. Planirane aktivnosti ne bismo ovako uspešno ostvarili bez podrške pretpostavljenih komandi, zatim organa, organizacija, institucija i preduzeća Grada Kruševca na čemu im se zahvaljujem i pozivam da i u narednom periodu nastavimo saradnju u interesu svih naših građana, jer mir i bezbednost naše Srbije je naš zajednički cilj.“