Obeležena godišnjica Centra za stručno usavršavanje

Centar za stručno usavršavanje nastavnika Kruševac, danas je prigodnom svečanošću obeležio trogodišnjicu rada. Prisustvovali su, osim gradonačelnika Kruševca, načelnik Rasinskog upravnog okruga, načelnik Školske uprave, načelnik Gradske uprave, gradski većnici, direktori škola i predstavnici društvenog i javnog života.

Centar za stručno usavršavanje Kruševac nastao je kao rezultat projekata stručnog usavršavanja obrazovnog kadra, zahvaljujući Memorandumu o razumevanju potpisanom između Vlade Švajcarske (Agencije za razvoj i saradnju) i Republike Srbije (Ministarstvo prosvete).

Iako osnovan od strane grada Kruševca na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Centar je nastojao da zadrži ulogu regionalnog lidera u oblasti stručnih usavršavanja. Postao je mesto organizovanja različitih vrsta obuka, mesto gde se vrednuje i prati kvalitet stručnog usvršavanja i mesto okupljanja i razmene profesionalnih iskustava zaposlenih u obrazovanju.

20130911_1.jpg

Direktor Centra za stručno usavršavanje Nenad Stanojević, u osvrtu na trogodišnji rad, istakao je da su ambicije ove Ustanove da postane lider profesionalnog razvoja na nivou mreže. Osnovna delatnost proširena je sa edukativnih skupova na projekte kojima su obuhvaćene i gradske službe, kao i nevladin sektor. U oblasti pružanja komercijalnih usluga, evidentirano je povećanje sopstvenih prihoda.

Prošle godine, stručno usavršavanje pohađalo je oko 8.000 polaznika (kroz seminare, radionice i stručne skupove). Radi se u tri smera: podrška školama, lokalnim autorima stručnih programa i jačanju partnerstva sa institucijama. Prate se i potrebe i želje potencijalnih partnera, kako bi im se maksimalno izašlo u susret.

20130911_2.jpg

Gradonačelnik Gašić govoreći na svečanosti naglasio je da Kruševac ima potencijale da postane lider u oblasti obrazovanja i to ne samo na području Rasinskog upravnog okruga, nego i šire.

Ostavite odgovor