ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE ZA KOORDINACIJU REPUBLIČKIH INSPEKCIJA

Dana 15.04.2021.godine u Gradskoj upravi Kruševac održan sastanak radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid 19, sa predstavnicima Rasinskog okruga.

1-4

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra zdravlja i rukovodilac radne grupe dr Goran Stamenković, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dragana Potpara i pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Adamović, kao i njihovi saradnici.

Ispred Rasinskog upravnog okruga o aktuelnoj situaciji izvestio je načelnik Branislav Vesić, a učešće su uzeli gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednici opština Okruga. Takođe, priliku da postavljaju pitanja, razreše dileme i nedoumice i iznesu predloge u cilju boljeg sistemskog funkcionisanja imale su operativne službe na terenu: rukovodioci komunalnih inspekcija, načelnik Komunalne milicije grada Kruševca, rukovodioci republičkih inspekcija sa sedištem u RUO, kao i direktor Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu.

Radna grupa je razmatrala pitanja koordinisanog nadzora, saradnje Okruga i jedinica lokalne samouprave, usklađenost postupanja predstavnika inspekcija i Komunalne milicije na terenu, a tom prilikom upoznala se i sa izazovima sa kojima se inspektori suočavaju.Takođe, razgovaralo se o planiranju po utvrđenim rizicima, posebno kada je u pitanju postupanje kod nepoštovanja protivepidemioloških mera u borbi protiv širenja virusa Kovid 19, ali i o izveštavanju i kordinaciji prilikom ostavljanja podataka sa terena. Razmatrana je i mogućnost pojave novih epidemiolših rizika uoči predstojećih praznika.

Sa skoro 26 000 izvršenih nadzora, RUO i Grad Kruševac spadaju u najoperativnije okruge i jedinice lokalne samouprave, reči su rukovodioca radne grupe i pomoćnika ministra zdravlja dr Gorana Stamenkovića. Takođe, pohvaljen je i postignuti stepen koordinacije u planiranju, vršenju inspekcijskog nadzora i izveštavanju i rad komunalne, sanitarne i turističke inspekcije, kao i Komunalne milicije. Kod nekih drugih službi ukazano je na postojanje prostora za poboljšanje efektivnosti u radu. Posebno je apostrofirana potreba postojanja nulte torerancije u smislu sankionisanja prekršilaca propisanih epidemioloških mera.

Nakon konstruktivnog, radnog dela sastanka, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dragana Potpara i gradonačelnik Jasmina Palurović obišle su vakcinalni punkt u Hali sportova.