Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacioni startap centar Rasinskog okruga u Kruševcu, a za koji je Vlada Srbije izdvojila 42 miliona dinara. Ovo je šesti po redu regionalni startap centar otvoren ove godine u Srbiji, a do kraja godine očekuje se otvaranje još dva.

264

Ministar Popović je nakon obilaska startap Centra koji se prostire na više od 300 kvadratnih metara istakao da 30 mladih koji rade u centru imaju odlične uslove i najmoderniju opremu. Vlada je osim prostora i najmodernije opreme obezbedila i sredstva za sve sadržaje koji će u budućnosti da se dešavaju u Centru. Veoma je važno da se ovim mladim startap kompanijama, inovatorima, inženjerima čak i učenicima, omogući da imaju svu podršku i pravnu i finansijsku i veoma važno, mentorsku, rekao je Popović

Trend izgradnje inovacionih centara u Srbiji biće nastavljen, rekao je Popović i objasnio da je reč o načinu razvoja inovacija i startap ekosistema kakav se primenjuje u svim modernim zemljama širom sveta kako koncentracija znanja ne bi bila vezana samo za velike univerzitetske centre.

Podsetio je da je nedavno naša zemlja proglašena od strane prestižnog Fajnenšel tajmsa za lidera u svetu po broju stranih direktnih grinfild investicija. To je najviše zasluga predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, ali i svih rukovodstava lokalnih zajednica koje vredno rade kako bi privukli investicije, naveo je ministar.

Budućnost je, kako kaže ministar, u savremenim tehnološkim inovacionim parkovima o čemu je razgovarao sa Jasminom Palurović, gradonačelnicom Kruševca, Branislavom Vesićem, načelnikom Rasinskog upravnog okruga, Živojinom Miloradovićem, predsednikom Skupštine grada i Ivanom Anđelićem, načelnikom Gradske uprave, na sastanku pre obilaska centra. Rekao je i da bi u budućnosti ovaj centar Rasinskog okruga trebalo da dobije i tehnički fakultet.

Jasmina Palurović, gradonačelnik Kruševca, istakla je da u novom Centru mladi ljudi sada imaju mogućnost da rade u tehnološki naprednom i dobro opremljenom mestu gde mogu da stvaraju i realizuju svoje ideje i na taj način pomognu svom gradu i Rasinskom okrugu. Ovaj startap centar je prilika da vidimo rezultate zajedničkog rada Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Kruševca i našeg Biznis inkubatora. Ovom prilikom se zahvaljujem Ministarstvu na podršci i finansijskoj pomoći za otvaranje ovog centra.