ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ДР ЗОРАНЕ МИХАЈЛОВИЋ

Дана 18.06.2020 Потпредседница Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Зорана Михајловић, обишла је Аеродром „Росуље“ и Постројење за пречишћавање и прикупљање отпадних вода. Заједно са потпредседницом, радове на Аеродрому су обишли директор БИA Братислав Гашић, Аеродрома Србије Михајло Здравковић, директор ЈП „ Путеви Србије“  Зоран Дробњак, градоначелник Јасмина Палуровић, начелник Округа Бранислав Весић и представници руководства Града.

1313

Што се тиче изградње хангара на локацији Аеродрома „Росуље“, прва фаза је завршена, а вредност инвестиције је 10 милиона динара. Окончани су земљани, радови на темељу и челичној конструкцији хангара.Потписана су и два нова Уговора: први се односи на финансирање друге фазе изградње објекта – хангара, а потписан је између Града и Аеродрома Србије доо Ниш. Финансијер је предузеће Аеродроми Србије ДОО Ниш, а средства је одобрила Влада Србије.Други Уговор о грађењу обухвата све остале радове до завршетка хангара: електро и хидро, дојаву пожара и заштиту од пожара. Вредност инвестиције је око 14, 4 милиона динара.Поводом изградње рулне стазе и платформе, сутра ће бити потписан Уговор са извођачем радова. Вредност овог дела пројекта процењена је на 3,6 милиона динара.

Након обиласка Аеродрома, делегација је обишла Постројење за пречишћавање отпадних вода.Изјаве су дали начелник Округа Бранислав Весић, директор ЈКП „Водовод“ Владимир Милосављевић, представник Немачке развојне банке Kfw,  градоначелник Јасмина Палуровић и потпредседница Владе др Зорана Михајловић.Његовој изградњи претходили су радови на канализационој мрежи и две групе колектора. Мрежа покрива градско и сеоско подручје. Укупна вредност са припадајућом градњом колекторске мреже од преко 50 км. је преко 23 милиона евра.Пројекат је финансиран средствима Немачке развојне банке у сарадњи са Владом Републике Србије, при чему 95% отплаћује Влада, а 5% Водовод Крушевац

Потпредседница Владе и министарка Михајловић додала је још неке аспекте који сврставају Град Крушевац у пример добре праксе. Подвукла је и значај изградње регионалне депоније у коју ће бити уложено око 16 милиона евра и најавила брзу изградњу Моравског коридора, а све у циљу останка младих људи и квалитетнијег живота грађана.

Бивши градоначелник Братислав Гашић је додао да сви Крушевљани треба да буду поносни достигнућима који су остварени током последњих година. У то треба убројати и данашње отварање  Фабрике за пречишћавање отпадних вода, најмодерније у региону, замену некадашње, савременом ЛЕД расветом на градском и сеоском подручју, скору изградње Регионалне депоније у Срњу, реконструкцију школских и других објеката по принципима енергетске ефикасности… Све то такође сврстава град Крушевац у будући еколошки (зелени град), што је такође нагласила и министар Михајловић.