POSETA MINISTARKE DR ZORANE MIHAJLOVIĆ

Dana 18.06.2020 Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović, obišla je Aerodrom „Rosulje“ i Postrojenje za prečišćavanje i prikupljanje otpadnih voda. Zajedno sa potpredsednicom, radove na Aerodromu su obišli direktor BIA Bratislav Gašić, Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, direktor JP „ Putevi Srbije“  Zoran Drobnjak, gradonačelnik Jasmina Palurović, načelnik Okruga Branislav Vesić i predstavnici rukovodstva Grada.

1313

Što se tiče izgradnje hangara na lokaciji Aerodroma „Rosulje“, prva faza je završena, a vrednost investicije je 10 miliona dinara. Okončani su zemljani, radovi na temelju i čeličnoj konstrukciji hangara.Potpisana su i dva nova Ugovora: prvi se odnosi na finansiranje druge faze izgradnje objekta – hangara, a potpisan je između Grada i Aerodroma Srbije doo Niš. Finansijer je preduzeće Aerodromi Srbije DOO Niš, a sredstva je odobrila Vlada Srbije.Drugi Ugovor o građenju obuhvata sve ostale radove do završetka hangara: elektro i hidro, dojavu požara i zaštitu od požara. Vrednost investicije je oko 14, 4 miliona dinara.Povodom izgradnje rulne staze i platforme, sutra će biti potpisan Ugovor sa izvođačem radova. Vrednost ovog dela projekta procenjena je na 3,6 miliona dinara.

Nakon obilaska Aerodroma, delegacija je obišla Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.Izjave su dali načelnik Okruga Branislav Vesić, direktor JKP „Vodovod“ Vladimir Milosavljević, predstavnik Nemačke razvojne banke Kfw,  gradonačelnik Jasmina Palurović i potpredsednica Vlade dr Zorana Mihajlović.Njegovoj izgradnji prethodili su radovi na kanalizacionoj mreži i dve grupe kolektora. Mreža pokriva gradsko i seosko područje. Ukupna vrednost sa pripadajućom gradnjom kolektorske mreže od preko 50 km. je preko 23 miliona evra.Projekat je finansiran sredstvima Nemačke razvojne banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pri čemu 95% otplaćuje Vlada, a 5% Vodovod Kruševac

Potpredsednica Vlade i ministarka Mihajlović dodala je još neke aspekte koji svrstavaju Grad Kruševac u primer dobre prakse. Podvukla je i značaj izgradnje regionalne deponije u koju će biti uloženo oko 16 miliona evra i najavila brzu izgradnju Moravskog koridora, a sve u cilju ostanka mladih ljudi i kvalitetnijeg života građana.

Bivši gradonačelnik Bratislav Gašić je dodao da svi Kruševljani treba da budu ponosni dostignućima koji su ostvareni tokom poslednjih godina. U to treba ubrojati i današnje otvaranje  Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, najmodernije u regionu, zamenu nekadašnje, savremenom LED rasvetom na gradskom i seoskom području, skoru izgradnje Regionalne deponije u Srnju, rekonstrukciju školskih i drugih objekata po principima energetske efikasnosti… Sve to takođe svrstava grad Kruševac u budući ekološki (zeleni grad), što je takođe naglasila i ministar Mihajlović.