Потписан споразум о реализацији пројекта ”Развој система одвојеног прикупљања отпада за рециклажу”

Дана 05.09.2017.године, у  Градској управи Крушевац потписан је Споразум о реализацији пројекта „Развој система одвојеног прикупљања отпада за рециклажу“ између Немачке развојне агенције и Града Крушевца, општина Александровац, Брус и Варварин.

Споразум 1

Говорећи о значају пројекта, заменица Градоначелника Весна Лазаревић  је истакла да ће на тај начин бити обезбеђена инвестиција вредна више од 200.000 евра за потребе набавке посуда и возила за одвојено прикупљање отпада. Такође, допринеће се унапређењу управљања комуналним отпадом у складу са принципима циркуларне економије и ублажавања ефеката климатских промена, а радиће се и на комуникацији са грађанима и њиховој едукацији о начину раздвајања отпада у домаћинствима (стакло, папир, ПЕТ амбалажа…).

Организацију ГИЗ је представљала заменица менаџера Фонда Амира Омановић. Током свог обраћања, она је говорила о дугогодишњој сарадњи и партнерству са локалним самоуправама Расинског управног округа, као и подршци ГИЗ–а њиховом настојању да унапреде област комуналног уређења.

Споразум 2

Реализацијом овог пројекта, стварају се и услови за запошљавање одређених група становништва у сектору рециклаже, пре свега ромске популације и социјално угрожених.

Ова иницијатива ће се даље користити као пример добре праксе и бизнис модел за остале регионе у Србији и друге земље југоисточне Европе, како се кроз модернизацију комуналних услуга доприноси одрживом развоју и смањењу стопе незапослености.

Споразум 3

Пројекат се финансира средствима Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој.