Председница Владе Ана Брнабић посетила радове на Моравском коридору

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у пратњи са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и в.д. директора Коридора Србије Александром Антићем, градоналником Крушевца Јасмином Палуровић и председницом општине Ћићевац др Мирјаном Кркић  обишла је данас радове на изградњи Моравског коридора на делу Појате–Крушевац.

moravski-koridor

Обиђена је локација радова на изградњи моста преко Јовановачке реке и пруге, који ће бити дуг приближно 500 метара.

Она је истакла да је овај коридор један од најважнијих у Србији, будући да ће то бити први дигитални ауто-пут у нашој земљи, уз напомену да је у буџету за 2021. годину за капиталне инфраструктрне пројекте опредељено 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП-а. Брнабић је, говорећи о Моравском коридору, поновила да ће то бити први дигитални коридор у Србији, пошто ће целом својом дужином имати најсавременију телекомуникациону инфраструктуру.

Министар  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је рекао да у уговору за изградњу Моравског коридора није прецизиран део за домаће компаније и раднике, али да се стално партнерима наглашава да желимо што веће ангажовање наших компанија, радника и инжењера.

В.Д. директор Коридора Србије Александар Антић је прецизирао да је у овом тренутку на свим градилиштима Моравског коридора ангажовано приближно 450 људи и 112 јединица механизације. Антић је подвукао да више од 60 одсто људи који су укључени на реализацији пројекта има држављанство Србије, а да „Behtel-Enka“ у овом тренутку ангажује двадесетак српских компанија, које реализују одређене активности са приближно 120 људи.

Мост преко Јовановачке реке имаће 15 стубова, a до сада је побијено 50 шипова и уграђене четири насадне греде које су база моста. Рок за завршетак радова је годину дана, а на његовој изградњи анагажовано је приближно 50 радника дневно,  а 14.12.2020. ће почети изградња још три моста – један преко Јужне и два преко Западне Мораве.

Моравски коридор, ауто-пут од Појата до Прељине, биће дуг 112 километара и повезаће подручје на којем живи више од пола милиона људи. Такође, повезаће три округа – Расински, Рашки и Моравички, са коридорима 10 и 11.

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра 2019. са америчко-турском компанијом „Behtel Enka UK Limited“, у вредности од 745 милиона евра.

Моравски коридор чиниће три деонице, и то Појате–Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац–Адрани, дужине 53,88 километара и Адрани– Мрчајевци–Прељина, у дужини од 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Након обиласка градилишта, гости су посетили и камп компаније „Behtel Enka UK Limited“, где су на састанку разговарали са представницима компаније и извођачима радова, а истакнуто је да радови теку према планираној динамици.