PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OTKRIO SPOMENIK HEROJU VELjKU RADENOVIĆU

Na današnji dan, pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje, a sećanje na stradale u toj agresiji obeleženo je polaganjem venaca i prigodnim manifestacijama širom Srbije.

2-24

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Kruševcu, uz prisustvo najvišeg državnog rukovodstva, otkrio spomenik potpukovniku policije Veljku Radenoviću, učesniku rata.

Posle ceremonije i obraćanja, Predsednik je položio venac na Spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade u kasarni „Rasina“ u Parunovcu.

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću, predvodniku Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena otkrili su  predsednik Republike Aleksandar Vučić, (na čiju je inicijativu spomenik i podignut) i sin poginulog heroja Vukašin Radenović. Zahvaljujući sredstvima prijatelja grada, akademski vajar Toma Komatina  je izradio spomenik srpskom junaku i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac  1998.godine. Spomenik slavnom „đeneralu“, kako su ga često zvali saborci i poštovaoci, podignut je na Bagdali, blizu porodične kuće heroja odbrane Kosova i Metohije.

„I kao narod i kao država, naša obaveza je da negujemo sećanja na velike ljude. Pokojni đeneral Veljko je gradio i branio i to tamo gde je bilo najteže. Sudbina je htela da spomenik bude na stotinu metara od doma njegove prodice. Oni će ga gledati, i ovo je dokaz da se u Srbiji nešto promenilo. Srbija je počela da pamti, da se seća, Srbija nikada neće zaboravljati”.

Kako je istakao, u pitanju je velikan, najzaslužniji za spašavanje stotine civila.“Njegova akcija u Orahovcu, bila je maestralna. To je bilo pitanje srca, mudrosti, pameti i odgovornog pristupa . Danas se ispravlja istorijska nepravda, prema đeneralu, Srbiji i narodu. Mi danas, kao zemlja se nalazimo u jednoj od najtežih istorijskih situacija, ne znamo šta donosi noć, dan… Mi svakako znamo da naša politika mora da bude politika mira, stabilnosti i čuvanja onoga što je naše. Nismo tražili ništa osim da budemo svoji na svome. Imaćemo hrabrosti da sačuvamo naše, da živimo normalno, pristojno… Da otvorimo auto-put do Kruševca, da dočekamo nove fabrike, ne samo ovde, već i u okrugu. Deca koja žive u Rasinskom okrugu, imaju na koga da se ugledaju i od koga uče”.Predsednik je još jednom dodao da Srbija mora da ostane mudra, pametna i da ne treba da se stidi da kaže da će biti još jača. Ne da bi, kako je dodao, napadala, već da se brani, i čuva sve što ima.“Neka živi đeneral Radenović, neka živi Kruševac, živela Srbija!” – zaključio je predsednik Vučić.

Nakon ceremonije na Bagdali, predsednik Vučić je položio venac na Spomenik poginulim borcima 125.motorizovane brigade u kasarni „Rasina” u Parunovcu.

11