SAJAM VISOKIH ŠKOLA I FAKULTETA

Dana 19. 04. 2024 godine  u Hali sportova  u Kruševcu, održan je Sajam visokih škola i fakulteta, namenjen budućim studentima.

sajam slika 11

Štandove je obišao gradonačelnik Ivan Manojlović, a prisustvovali su i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, narodni poslanik Nevena Đurić i direktor kruševačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja Predrag Marković. Organizator je Školska uprava Rasinskog upravnog okruga, u saradnji sa Gradskom upravom i Sportskim centrom.

Pravi izbor visokoškolske ustanove jedno je od najvažnijih pitanja koje očekuje svakog svršenog srednjoškolca sa ambicijom da stekne status akademskog građanina.Za one koji su još uvek neodlučni, ili su u nekoj vrsti dileme, Sajam visokih škola i fakulteta je prava prilika da iskristališu svoje stavove i opredele se za konkretno zanimanje kojim će se baviti.

Ovoga puta, Sajam je okupio 20 učesnika – visokoškolskih ustanova iz Srbije i jedan fakultet iz Nove Gorice  (Slovenija), izjavio je načelnik Školske uprave Zoran Asković.Tokom poslednjih godina, presek obrazovnih profila na fakultetima umnogome prati trendove na tržištu rada, ponudu i potražnju i prilagođava se potrebama ekonomskih kretanja.

Prethodno je dana 18. 04. 2024 godine održan Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije, namenjen učenicima završnog razreda osnovnih škola Rasinskog upravnog okruga sa izloženih 19 štandova i uz učešćev svih srednjih škola Rasinskog upravnog okruga, Regionalne privredne komore, Služba nacionalnog zapošljavanja, Policijske uprave. Za oko 1900 osnovaca završnog razreda koliko ih je u Okrugu, napravljen je plan poseta, kako bi svi đaci imali priliku da se informišu na Sajmu.Prethodnih godina najviše interesovanja pokazivali su za smerove zdravstvene i ekonomske struke, dok su se u poslednje vreme iskristalisali proizvodni profili. Takođe, praksa je pokazala da je dualni sistem obrazovanja veoma efikasan, a poslodavci su najveću potrebu iskazali za stručnim smerovima u oblasti građevinarstva i obrade metala.