САСТАНАК МИНИСТАРКЕ МИХАЈЛОВИЋ СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Београд, 21.01. 2022. године. Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак са начелницима управних  округа у Србији, са којима је разговарала о пројекту унапређења енергетске ефикасности, који Министарство спроводи са локалним самоуправама.

nacelnici-okruga-izjave2

Састанку је присуствовао и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић. По одржаном састанку министакра је изјавила да ће крајем месеца бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије.

Она је рекла да је само за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела, а да ће крајем јануара и почетком фебруара бити расписани нови јавни позиви за оба пројекта. „Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида“, објаснила је она.

Михајловићева је рекла да је за ову годину Министарство обезбедило 230 милиона евра и најавила олакшице за девастиране општине и социјално угрожене грађане. „Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 30 одсто, због тога смо обезбедили довољно новца, јер је ово важан пројекат, као да градимо нову електрану“, рекла је она.