Седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Републике Србије

Данас је у Крушевцу одржана 13.седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику – Народне скупштине Републике Србије. Данашњом седницом  (која се одржава ван седишта) је руководила је председница Снежана Петровић, а тема је била: „Разматрање могућности за унапређење инвестиционог и пословног амбијента  и коришћење средстава намењених за подстицај развоја малих и средњих предузећа и предузетништва“. У раду седнице су учествовали народни посланици, чланови Одбора, а присуствоали су још и:  Стевановић Драган, државни секретар у Министарству привреде; Бацковић Слађана, директорка  Фонда за развој Републике Србије; Дејан Вукотић, директор Агенције за осигурање  и финансирање извоза, Александар Кемишев, представик Привредне коморе Србије, председници општина Расинског управног округа, представници регионалних институција и велики број привредних субјеката.

Уводну реч дао је начелник Расинског управног округа Бранислав Весић. Он је рекао да је Крушевац као центар Округа некада био индустријски гигант, након чега је уследио период девастирања. „ Са око 9400 привредних субјеката у Округу, од којих је већина регистрована у Крушевцу, економија је данас поново на путу опоравка, а најављене нове и значајне инвестиције само говоре томе у прилог “

Branislav Vesic

Добродошлицу гостима, народним посланицима, члановима Одбора, представницима Министарства привреде, председницима суседних општина Ћићевац, Варварин, Трстеник,  Александровац и Брус, као и бројним привредницима, пожелео је градоначелник Драги Несторовић.

Dragi Nestorovic

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић, у свом излагању, направио је кратак пресек актуелне привредне слике у Крушевцу и Округу и упознао привреднике са могућностима коришћења Фондова и других ресурса Министарства.

Од великих привредних субјеката, Стевановић је истакао компаније Трајал и ФАМ које су у процесу УППР –а. Након периода од неколико година, када се буду пословно стабилизовале на тржишту, могу бити понуђене на продају адекватном стратешком партнеру. Што се тиче ИМК „14.октобар“, после неколико покушаја продаје, покушаће се са измењеним моделом, по принципу слободне погодбе. Као позитиван аспект, свакако треба истаћи очуван ресурс радне снаге у области металског комплекса.

Говорећи о погодностима Министарства које су на располагању привредницима, Стевановић је навео финансирање инфраструктурних пројеката (око 50 милиона динара у Крушевцу), расписивање Конкурса за пословне зоне  (који је тренутно у току) и помоћ инвеститорима, а као пример навео је државну субвенцију за компанију Кромберг и Шуберт у износу од 9,5 милиона евра.

Odbor

Кроз законе и регулативу, пре свега нови Закон о улагањима, уређује се ова област, а посебна пажња посвећује се домаћим привредницима. Осим тога и држава се обезбеђује кроз сигурније процедуре и механизме заштите својих средстава.

Прошла 2016. година, проглашена је годином предузетништва, када је кроз 33 програма пласирано 16 милијарди динара, од којих су 4 биле неповратна средства. Од ове, 2017. почиње деценија предузетништва , када ће се кроз 34 пројекта уложити 18 милијарди динара. Само Фонд за развој понудиће 3 милијарде, од чега је 20% бесповратних средстава. Фокус ће бити на малим и средњим предузећима.