Sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije

Danas je u Kruševcu održana 13.sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku – Narodne skupštine Republike Srbije. Današnjom sednicom  (koja se održava van sedišta) je rukovodila je predsednica Snežana Petrović, a tema je bila: „Razmatranje mogućnosti za unapređenje investicionog i poslovnog ambijenta  i korišćenje sredstava namenjenih za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva“. U radu sednice su učestvovali narodni poslanici, članovi Odbora, a prisustvoali su još i:  Stevanović Dragan, državni sekretar u Ministarstvu privrede; Backović Slađana, direktorka  Fonda za razvoj Republike Srbije; Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje  i finansiranje izvoza, Aleksandar Kemišev, predstavik Privredne komore Srbije, predsednici opština Rasinskog upravnog okruga, predstavnici regionalnih institucija i veliki broj privrednih subjekata.

Uvodnu reč dao je načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić. On je rekao da je Kruševac kao centar Okruga nekada bio industrijski gigant, nakon čega je usledio period devastiranja. „ Sa oko 9400 privrednih subjekata u Okrugu, od kojih je većina registrovana u Kruševcu, ekonomija je danas ponovo na putu oporavka, a najavljene nove i značajne investicije samo govore tome u prilog “

Branislav Vesic

Dobrodošlicu gostima, narodnim poslanicima, članovima Odbora, predstavnicima Ministarstva privrede, predsednicima susednih opština Ćićevac, Varvarin, Trstenik,  Aleksandrovac i Brus, kao i brojnim privrednicima, poželeo je gradonačelnik Dragi Nestorović.

Dragi Nestorovic

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, u svom izlaganju, napravio je kratak presek aktuelne privredne slike u Kruševcu i Okrugu i upoznao privrednike sa mogućnostima korišćenja Fondova i drugih resursa Ministarstva.

Od velikih privrednih subjekata, Stevanović je istakao kompanije Trajal i FAM koje su u procesu UPPR –a. Nakon perioda od nekoliko godina, kada se budu poslovno stabilizovale na tržištu, mogu biti ponuđene na prodaju adekvatnom strateškom partneru. Što se tiče IMK „14.oktobar“, posle nekoliko pokušaja prodaje, pokušaće se sa izmenjenim modelom, po principu slobodne pogodbe. Kao pozitivan aspekt, svakako treba istaći očuvan resurs radne snage u oblasti metalskog kompleksa.

Govoreći o pogodnostima Ministarstva koje su na raspolaganju privrednicima, Stevanović je naveo finansiranje infrastrukturnih projekata (oko 50 miliona dinara u Kruševcu), raspisivanje Konkursa za poslovne zone  (koji je trenutno u toku) i pomoć investitorima, a kao primer naveo je državnu subvenciju za kompaniju Kromberg i Šubert u iznosu od 9,5 miliona evra.

Odbor

Kroz zakone i regulativu, pre svega novi Zakon o ulaganjima, uređuje se ova oblast, a posebna pažnja posvećuje se domaćim privrednicima. Osim toga i država se obezbeđuje kroz sigurnije procedure i mehanizme zaštite svojih sredstava.

Prošla 2016. godina, proglašena je godinom preduzetništva, kada je kroz 33 programa plasirano 16 milijardi dinara, od kojih su 4 bile nepovratna sredstva. Od ove, 2017. počinje decenija preduzetništva , kada će se kroz 34 projekta uložiti 18 milijardi dinara. Samo Fond za razvoj ponudiće 3 milijarde, od čega je 20% bespovratnih sredstava. Fokus će biti na malim i srednjim preduzećima.