Споразум о обављању послова управљања комуналним отпадом

Дана 27.02.2020 године одржана је 82. седница Савета Расинског управног округа на којој је потписан Споразум о заједничком обављању послова управљања комуналним отпадом између Града Крушевца, општина: Брус, Блаце, Александровац, Ћићевац и Варварин. Потписивању споразума присуствовала је и потпредседница Влада Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић са сарадницима, директор Канцеларије KfW у Републици Србији, Арне Гос, представници Министарства заштите животне средине…

sporazum-1

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла да је улагање у комуналну инфраструктуру услов опстанка и развоја сваке локалне самоуправе и да је важно да би грађани у свим деловима Србије имали добре услове за живот. “У Крушевцу се, поред овог пројекта, гради и постројење за пречишћавање отпадних вода, а укупно улагање у комуналну инфраструктуру износи више од 30 милиона евра. Све то је важно да бисмо имали здравију и чистију животну средину и данашњи споразум је порука и осталим општинама колико је ова област важна”, рекла је Михајловићева. Она је додала да је укупна вредност пројеката у комуналној инфраструктури које Србија реализује уз подршку немачке развојне банке KfW већа од 250 милиона евра.

Директор Канцеларије KfW у Републици Србији, Арне Гос, рекао је да је потписани споразум први корак ка успостављању ефикасног и ефективног система управљања отпадом у овом делу Србије и да се Крушевац показао као важан партнер и град који веома води рачуна о заштити животне средине. Он је додао да је СР Немачка пружала и пружа велику подршку Србији, посебно у области животне средине, имајући у виду да је од укупно око две милијарде евра донација, око 70 одсто било усмерено управо у ову област.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да је потписани споразум резултат заједничког рада локалних самоуправа и министарства и да ће се реализацијом пројекта унапредити прикупљање и третман отпада, на корист грађана Крушевца и околних општина.

Начелник Расинског управног округа поздравио је присутне, посебно захвалио министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на успештној вишегодишњој сарадњи и изразио очекивања у наставак и продубљивање исте у наредном периоду. Укратко је резимирао активности на изради самог споразума те да су на предлог савета Расинског управног округа Град Крушевац и општине Александровац, Брус, Блаце, Варварин и Ћићевац, на седницама скупштина донеле су одлуке којим су усвојиле текст Споразума и овластиле председнике општина и градоначелницу Града Крушевца да исти потпишу.

, Поменути споразум у сагласности је са највишим општим актима који уређују област управљања чврстим комуналним отпадом. Његово потписивање и међусобно удруживање у интересу је свих локалних самоуправа потписница јер је основни преуслов свим будућим активностима како инвестиционог карактера, тако и оних које су везане за израду пројектне документације“.

sporazum-2

У оквиру депоније у Крушевцу, која ће бити регионална, биће обједињени прикупљање и третман комуналног отпада  за  шест локалних самоуправа Расинског и Топличког округа, које заједно имају око 200.000 становника: Крушевац, Брус, Александровац, Варварин и Ћићевац (Расински) и Блаце (Топлички округ). Почетак извођења радова на овом пројекту очекује се средином 2021. године. Укупно 33 милиона евра обезбеђено је уз подршку KfW за финансирање прве фазе изградње објеката регионалног управљања комуналним отпадом за регион Крушевца и Врања, од чега је 11 милиона евра вредност донације, а 22 милиона евра зајам под повољним условима.