Свечана седница Владе Републике Србије

На седници Владе Републике Србије одржаној данас у Крушевцу, поводом 650 година од оснивања тог града, на било је речи  о даљем напретку Србије, начинима да се оснаже државне фабрике и да се помогне најудаљенијим местима и општинама,  додатно запосле људи и обезбеди им се бољи живот.

Vucic4

Председник Републике Србије Александрар Вучић је на конференцији за новинаре након свечане седнице Владе Србије у Крушевцу пренео да је министрима поручио да постоји много тога чиме можемо да се поносимо, али да без поменутих основних вредности нема развоја српске државе.

Он је додао и да Србија мора да води рачуна о свим својим грађанима без обзира на верску и националну припадност.Поносан сам на то што се данас води рационална, одговорна и озбиљна национална политика и да је водимо ми, грађани Србије, а не било који страни центри моћи. То можда није део косовског завета, али то је део завета свакога у Србији, јер нико не може и не сме да воли нашу земљу више од нас, рекао је председник.

Вучић је истакао да данас очекује прелиминарне податке о стопи раста за други квартал, пре свега индустријске производње, где се надамо расту од 13 одсто, што би водило ка расту од 6,5 до 7 одсто до краја године.Према његовим речима, то би водило ка значајном повећању плата и пензија, а био би и огроман успех који би нашу земљу сврстао међу прва три места на тлу Европе.Он је пренео да је на седници разговарано о томе како држава може да ојача оно што има у посебним сиромашним срединама, као што су Босилеград, Блаце и друга места.

Председница Владе Ана Брнабић честитала је данас грађанима Србије Видовдан, који је важан датум у колективној свести нашег народа и један од темеља српског колективног идентитета, а грађанима Крушевца 650 година од оснивања града.

Брнабић је подсетила на то да је актуелна власт у последњих неколико година урадила много за Крушевац и Расински округ, наводећи да је од краја 2012. године у том граду посао добило 3.262 грађана, а да вредност инвестиција које су доведене износи приближно 300 милиона евра.

Она је навела да је на седници Владе градоначелница Крушевца упутила молбу председнику Вучићу да доведе још једну фабрику у овај град, како би се решио проблем незапослености.У наредном периоду акценат ће бити стављен на улагање у домаћу памет, најавила је премијерка и додала да ће током дана обићи бизнис инкубатор у Крушевцу, у који је инвестиран додатни новац како би од њега био направљен регионални бизнис стартап центар.

Уложићу своје време и енергију како бисмо помогли младима да остану у Крушевцу, да своје знање и таленат инвестирају одавде, а једна од ствари која ће умногоме помоћи је и први дигитални ауто-пут – Моравски коридор, који ће до краја следеће године доћи до Крушевца, подвукла је Брнабић.Према њеним речима, тај дигитални коридор ће дати другачији и бољи квалитет живота за све грађане у том крају, као и боље пословне прилике за младе и грађане средњих година.

Поред тога, како је напоменула, Крушевац је добио и постројење за пречишћавање отпадних вода, са делом канализационе мреже, при чему је последњих година у то уложено 24 милиона евра.Она је додала да је, између осталог, завршена реконструкција фабрике воде, а да ће у наредном периоду бити завршена канализациона мрежа и постројење за пречишћавање отпадних вода у Брусу и Блацу.

Премијерка је подсетила на то да је Крушевац у време пандемије добио ковид болницу и у складу са тим пренела да је једна од тема данашње седнице била како да та болница након завршетка пандемије буде искоришћена за смањење листе чекања и побољшање здравствене заштите у читавом округу.

Брнабић је, говорећи о оснивању Крушевца, подсетила на то да је 1371. године кнез Лазар подигао Крушевац као нову престоницу Србије, а након 18 година, 1389. године, предводио је своју војску у Косовском боју управо из Крушевца.Због тога је, како је нагласила, поносна на то што се данашња седница Владе одржала у том граду.