ВИДОВДАН 2017.

Поводом обележавања Видовдана и 628 година од Косовске битке, у Крушевцу је одржана централна церемонија полагања венаца и одавања државних и војних почасти. Председник Србије Александар Вучић положио је венац на Споменик косовским јунацима.

Aleksandar-Vucic-1
Председник Србије Александар Вучић полаже венац

У обраћању, великом броју присутних, међу којима су били и представници побратимских градова, председник Вучић  је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи, ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

“Ми Срби имали смо много кључних Видовдана и сваки је говорио о нама, и добро и лоше. На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније, и на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип пуцњима и личним страдањем показао разлику између великих, али не по броју, већ по љубави према слободи, и оних других који за слободу не маре”, истакао је Вучић.

Он је рекао да треба да бринемо о нашој будућности, али не на небу, већ на земљи.

“Када то урадимо, знаћемо да је Лазар био храбар државник, свестан надируће турске опасности, који је погинуо не зато што се борио за небеско царство, већ за своју лепу Србију”, рекао је Вучић.

Vidovdan-2
Државна комеморативна церемонија

 Државна комеморативна церемонија одавања почасти поводом јубилеја – 628. годишњице Боја на Косову, настављена је у подне код Споменика косовским јунацима.

Венце су положили: делегација Града Крушевца – заменик градоначелника Весна Лазаревић, председник Скупштине  Јасмина Палуровић, начелник Расинског управног округа, Бранислав Весић,  представници градова гостију – Бијељина (Република Српска),  Крф (Грчка), Волви Ставрос (Грчка), Стара Загора (Бугарска),  Рмнику Валчеа (Румунија),  Одинцово (Русија),  представници удружења грађана…

Свечана седница Скупштине града Крушевца. Поводом дана Града – Видовдана, одржана је свечана седница Скупштине града Крушевца на којој су додељена традиционална признања и награде најзаслужнијим организацијама и појединцима.

Присуствовали су: делегације градова побратима Бијељине,  Крфа, Старе Загоре, Рмнику Влчеа, Волви Ставроса, Oдинцова, директор БИА Братислав Гашић, народни посланици, представници МУП-а, начелник Расинског округа, председници других општина, привредници, директори предузећа и јавних служби и др.

Vidovdan-3
Свечана седница Скупштине града Крушевца

Додељена су признања: Видовданска награда, Плакете и Похвале.

–  Највеће признање, Видовданска награда, додељена је Његовом Преосвештенству Епископу крушевачком Господину др Давиду Перовићу,за изузетан допринос развоју, неговању и очувању српске духовности.