ВИДОВДАН 2023

28.06.2023. године. Поводом Видовдана, данас су на спомен обележја у Граду бројне делегације и удружења положиле цвеће и венце.

полагање венаца Селаковић

Градоначелница  Града Крушевца, Jасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић положили су цвеће код Крста и на хумке на Слободишту, на Споменик код Фонтане и код Крста на Багдали. У име Расинског округа цвеће и венце је положио начелник Иван Анђелић.

У церемонији полагања венаца на Споменик Косовским јунацима изасланик председника Републике Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је данас државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 634. годишњице од Боја на Косову, код Споменика косовским јунацима.

Министар је указао да је Видовдан дан када се не сећамо само косовских јунака, већ и свих страдалих у одбрамбено-ослободилачким отаџбинским ратовима све до данашњег дана, као и дан када се сећајући Косовске битке враћамо косовском завету. „Косовском завету који није везан само искључиво за Косово и Метохију, он је везан за читав српски народ. Враћамо се косовском завету који нас упућује да је једини спас у нашој слози и у нашем јединству. Тако је и данас када су наша браћа и сестре на Косову и Метохији у тешким данима које проживљавају, поготово у последњих нешто више од месец дана“, истакао је министар Селаковић.

Венац је положио и министар унутрашњих послова Републике Србије и некадашњи градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

полагање венаца Гашић

Након полагања венаца на Спомен обележја у Граду, високе званице, градови побратими и други гости, придружили су се многобројним грађанима у литији која је пошла из цркве Лазарице.

Поводом Дана града – Видовдана, венце на Споменик косовским јунацима положили су и:  градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић, , начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, делегација Војске Републике Србије – Гарнизон Крушевац, делегација МУП Србије, делегације побратимских градова, Жалец (Словенија) и Рмнику Влчеа (Румунија), Удружење Крушевљана у Београду, СУБНОР, Резервне војне старешине, политичке партије, многе друге слободарске организације и удружења.

Потом је  положен камен темељац за  још једну нову фабрику – LUSS TEXTILE, српског инвеститора, односно породичне компаније која се бави текстилном производњом. Присуствовале су високе званице, Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Предраг Вукићевић, генерални директор корпорације „Трајал“ Милош Ненезић и бројни други гости.

Један од најзначајнијих Видовданских програма је и откривање бисте Момиру Брадићу, истакнутом драмском ствараоцу и уметнику. Његова биста је 8.по реду на Тргу глумаца, а ауторско је дело академског вајара који је урадио и претходних 7 – Зорана Ивановића. Бисту су открили министар полиције Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић и чланови породице Брадић. О уметничком опусу истакнутог завичајног уметника говорио је управник Крушевачког позоришта Бранислав Недић.

На свечаној седници Скупштине града Крушевца, традиционално су додељени Видовданска награда и признања најзаслужнијим организацијама и појединцима. Видовданска награда, ове године припала је ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ АРХИЕПИСКОПУ ПЕЋКОМ, МИТРОПОЛИТУ БЕОГРАДСКО КАРЛОВАЧКОМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ ГОСПОДИНУ ГОСПОДИНУ ПОРФИРИЈУ, за изузетан допринос очувању, неговању и развоју српске духовности и јединства српског народа.