DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

Dan državnosti obeležava se, širom Srbije, polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija.

dan drzavnosti 2023-2

Jutros je u Kragujevcu održana Sretenjska akademija „Knežev zapis“, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu održana centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan.

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Obeležavanju Dana državnosti Srbije prisustvovali su načelnici upravnih okruga kao i  brojni srpski i inostrani zvaničnici.

U Gradu Kruševcu su povodom Dana državnosti Republike Srbije, gradonačelnica grada Kruševca  Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada  Predrag Vukićević položili venac na Spomenik kosovskim junacima.

dan drzavnosti 2023

Vence su položili i predstavnik Rasinskog upravnog okruga,  delegacije Rezervnih vojnih starešina,  SUBNOR-a, Ratnih vojnih invalida, Udruženje „Bojevo bratstvo“, Udruženje boraca, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženje penzionera „Car Lazar“…  Jutrošnjem polaganju venaca prisustvovali su i komandant Garnizona Kruševac potpukovnik Milonja Bubanja sa saradnicima, kao i veći broj lokalnih funkcionera i građana.