Дан Града Крушевца – Видовдан, обележен је читавим низом манифестација

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је венац код Споменика косовским јунацима у Крушевцу и одао почаст поводом 629. годишњице од боја на Косову.Министар Ђорђевић изјавио је да Косовска битка, одржана на Видовдан 1389. године, представља симбол борбе за слободу, против окупације и против оних који желе да српском народу отму оно што му припада.

ministar

Министар је свим грађанима Крушевца честитао Дан града и истакао да је Крушевац у претходних шест година напредовао по свим питањима, али да увек има простора и за даљи развој.

Венце на Споменик косовским јунацима положили су и: градоначелница Јасмина Палуровић и председник Скупштине Живојин Милорадовић, директор БИА Братислав Гашић, делегација Војске републике Србије , начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, делегације побратимских градова Одинцово, Крф, Бијељина, Рмнику Влчеа, Жалец, Удружење Крушевљана у Београду, СУБНОР, Резервне војне старешине, политичке странке и многе друге слободарске организације и удружења.

Gasic

Централни догађај Дана града, било је откривање споменика Кнегињи Милици, на Тргу деспота Стефана. Споменик је открила градоначелница Јасмина   Палуровић.

Milica1

Споменик је освештао поглавар СПЦ, патријарх Иринеј са свештенством Епархије крушевачке на челу са владиком Давидом, који је рекао да је „кнегиња Милица која је имала осморо деце, својим дивним мајчинским примером показала нашем роду, нашим мајкама, како је часно и велико бити мајка“ и да је то пример „мајкама да рађају , када нас је све мање да попунимо просторе српске“.

Milica2

Скулптура је дело академског вајара Зорана Ивановића, урађена је у бронзи, а са постаментом је висока 6 метара.

Поводом дана Града – Видовдана, одржана је свечана седница Скупштине града Крушевца на којој су додељена традиционална признања и награде  најзаслужнијим организацијама и појединцима.

Додељена су признања: Видовданска награда, Плакете и Похвале. ДРАГИ НЕСТОРОВИЋ, бивши градоначелник Крушевца, постхумно је  одликован највишим признањем града Крушевца Видовданском наградом, за изузетан допринос укупном развоју локалне самоуправе.