DAN OSLOBOĐENjA GRADA KRUŠEVCA

Dana 14. 10. 2019. godine, brojnim programima obeležen je  veliki jubilej, 75 godina od Dana oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu i Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Tim povodom, manifestacija je tradicionalno otpočela polaganjem cveća na spomenike poginulim herojima koji su svoje živote dali za slobodu.  Delegacije Grada Kruševca i Rasinskog upravnog okruga položile su vence na humke na Slobodištu, Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999., Spomenik srpskim ratnicima na fontani i Spomenik kosovskim junacima. Njima su se pridružile delegacije Okruga, SUBNOR –a, Ratnih vojnih invalida,  Vojnih penzionera, veterana i brojnih drugih organizacija i udruženja koja neguju oslobodilačke tradicije.

U znak sećanja na hrabre ruske vojnike, koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma za slobodu Srbije, položeni su venci i na Spomenik ruskim vojnicima na Rasini. Tom prilikom, izveden je i prigodan kulturno – umetnički program. Pored delegacije Grada, Rasinskog okruga,  Vojske Srbije, vence su položile i  delegacije pobratimskih gradova koje su u poseti Kruševcu – Bijeljina, Lipeck, Stavros, Rmniku Vlčea, političke stranke, brojne organizacije i udruženja za negovanje oslobodilačkih tradicija Srbije.

Kruševac je, u čast jubileja Grada, 75 godina od oslobođenja, dobio još jednu, novu parkovsku površinu. Svečano je otvoren Park prijateljstva, (u neposrednoj blizini kompleksa Zatvorenih bazena).

U Kruševačkom pozorištu održana je Svečana akademija povodom oslobođenja grada u Prvom i Drugom svetskom ratu.

35

Brojnim zvanicama u prepunoj sali Kruševačkog pozorišta obratila se gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je najpre pročitala pismo bivšeg gradonačelnika, sada direktora BIA Bratislava Gašića. Gradonačelnica je nakon toga pozdravila goste i čestitala građanima Dan oslobođenja prigodnim govorom.

Tokom trajanja Akademije, posetioci su imali priliku da pogledaju film „Od oktobra do oktobra“ u produkciji RTK i uživaju u umetničkom programu koji su pripremili hor „Lazarice“, članovi KUD „14.oktobar“ i glumci Kruševačkog pozorišta.