Obeležen 1. mart – Dan civilne zaštite

Povodom 1. marta – Dana civilne zaštite danas je u prostorijama Rasinskog upravnog okruga održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Današnjoj sednici prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva  državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević.

civilna

Državni sekretar Bojan Stević  je istakao da Vlada Srbije daje ogroman značaj Civilnoj zaštiti i da će joj se u narednom periodu još više posvetiti pažnja u pogledu unapređenja u svim segmentima. Sednici je prisustvovala i gradonačelnica Grada Kruševca, Jasmina Palurović i predstavnici svih lokalnih samouprava Rasinskog upravnog okruga.

Nakon pozdravnih reči načelnika Rasinskog upravnog okruga Branislava Vesića, načelnik Sektora za vanredne situacije PU Kruševac Aleksandar Lazarević upoznao je prisutne sa kratkim istorijatom Civilne zaštite, kao i sa njenim značajem u društvu.  „Civilna zaštita je sistem za zaštitu, spašavanje i otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda. Kod nas, u našem okrugu, sektor je organizovan kroz specijalne jedinice za zaštitu od  požara, prvu pomoć, RHB zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom. Nadamo se da ćemo i narednih godina imati što manje posla“, rekao je gospodin Lazarević. Na sednici su usvojeni i izveštaji o radu u prethodnoj godini, a razmatrani su i planovi rada Okružnog štaba za ovu i  naredne godine.

Posebno je, u okviru radnog dela sednice, razmatrano  stanje izvršenih  preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava na vodama II reda, kao i stanje izrađenosti operativnih Planova zaštite od poplava lokalnih samouprava  na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, kao i Izveštaj o šumskim požarima i usvajanje programa sanacije sa planom pošumljavanja i pripremi za letnju sezonu 2019. godine te preduzimanju preventivnih mera zaštite od šumskih požara na otvorenom prostoru.

Po okončanju sednice održan je radni sastanak državnog sekretara ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojana Stevića sa načelnikom Rasinskog upravnog okruga, gradonačelnicom Grada Kruševca i predsednicima opština Rasinskog upravnog okruga.