Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Rasinskom upravnom okrugu

U okviru kampanje „Budućnost Srbije“, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima je dana 24.02. 2019. godine obišao je Rasinski okrug.

16

Svoju posetu Rasinskom okrugu započeo je u  Stalaću.  Ukazao je da će, biti izgrađen auto-put od Pojata do Preljine, što je, ističe, za žitelje tog dela zemlje spas: “Tu ćemo da izgradimo tri industrijske zone, blizu auto-puta – jednu uz Kraljevo, jednu uz Trstenik, jednu između Kruševca i Ćićevca”.

Poručio je, takođe,  da su železnice budućnost, a kargo i putnički saobraćaj baziraće se sve više upravo na železnicama: “Moraćemo, pre svega, da gradimo Koridor 10. Radili smo prugu Resnik–Valjevo, i dalje ćemo raditi prema Crnoj Gori, ali moraćemo da radimo Koridor 10, pre svega, Beorgad–Niš”, rekao je Vučić u Stalaću, čvorištu nekadašnjih železnica.

Vučić je u Stalaću obišao privatnu firmu “Antić Kosta”, koja proizvodi i distribuira proizvode metalne galanterije namenjene građevinarstvu. Osnovana je 1959. godine i u vlasništvu je porodice Antić.

Vučić je posle Stalaća nastavio u Varvarin, gde je posetio Osnovnu školu “Jovan Kursula” i Srednju školu Varvarin koje se nalaze u istoj zgradi. Objekat je nedavno nadograđen i proširen za dodatnih 1.000 kvadrata.

Obraćajući se građanima Varvarina, predsednik je rekao da je država spremna da pomogne porodični biznis, srpskog domaćina: “Spremni smo kao država da uložimo novca koliko je potrebno u opremu i mašine, da damo subvencije po zaposlenom radniku. Svi koji žele da osnuju posao mogu da dobiju podršku. Naši ljudi koji rade u inostranstvu mogu deo svog znanja da prenesu na decu i rođake”, objasnio je Vučić.

Dodao je da će država obezbediti dva miliona evra koliko je potrebno za vodovodnu mrežu za Varvarin i okolinu, za šta opština nema sredstava. Projekat će, kaže, biti zavšen za nekoliko meseci. Najavio je da će ponovo doći u Varvarin, na mesto stradanja tokom NATO agresije, i izrazio uverenje da će Srbija moći da pokaže kako kao feniks iz pepela podiže sva svoja mesta.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je zatim u Trsteniku fabriku “PPT Petoletka doo”- Hidraulika, koju su osnovali radnici, nakon stečaja privrednih društava nekadašnjeg giganta “Prve petoletke” iz tog mesta. Kako je rekao, država će za Petoletku izdvojiti dva miliona evra, na različite načine. Vučić je rekao da je, zahvaljujući podršci naroda i posle teških ekonomskih reformi, danas mogao da im kaže da će država pomoći za kupovinu same hale, i to ne kreditnim sredstvima, jer ima i biće obezbeđeno dovoljno novca. Dodao je da je obećana i podrška za novu opremu i mašine.

Predsednik je u Trsteniku obišao i Osnovnu školu “Sveti Sava”, u koju je, uz još dve škole u obližnjim mestima, uloženo ukupno 50 miliona dinara: “Nastavićemo i dalje da ulažemo, da škole, bolnice, domovi zdravlja, budu daleko unapređeniji. Za to danas imamo novac. To nije samo pitanje želje, već i mogućnosti”, poručio je on okupljenim građanima ispred škole.“

Svoju posetu Okrugu predsednik je nastavio u Velikoj Drenovi gde je najavio brojne infrastrukturne planove izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, obnova škole, puteva. Predsednik Srbije najavio je da će početkom sledeće godine krenuti izgradnja auto-puta Pojate – Preljina. Vučić je rekao u Velikoj Drenovi da će tako biti povezano više gradova i opština između Pojata i Čačka, to jest, između koridora 10 i 11, kao i da će to povećati broj investitora u tom delu Srbije.

Predsednik je zatim otišao u Aleksandrovac gde je obišao vinariju porodice Ćosić.

Takođe, u Aleksandrovcu je obišao i fabriku “PPT Armatura ad” i najavio da će država tom preduzeću kojem nedostaje 1,5 milion evra za ulaganje u razvoj pomoći sa 50 odsto sredstava. Fabriku “PPT Armature ad” su u u procesu privatizacije pre tri godine kupili radnici, a koja zapošljava oko 500 ljudi. U fabrici se na godišnjem nivou preradi 1.600 tona čelika, a izveze 97 odsto proizvoda na inostrana tržišta među kojima su tržišta u Nemačkoj, Italiji i Rusiji.

Predsednik u Kruševcu. U okviru boravka u Kruševcu, posetio je JP „Gradska toplana“, nakon čega je prisustvovao potpisivanju Ugovora o prodaji kruševačkog FAM-a američkoj kompaniji “Valvoline”. Na kraju posete, Predsednik se obratio okupljenim građanima na Trgu kosovskih junaka.

Vučić je pred zaposlenima iz JP “Gradska toplana izjvavio da će država obezbediti čak milion evra, kako bi se izvršila kompletna rekonstrukcija toplotnog sistema. Ovo preduzeće ima oko 200 zaposlenih, sa nasleđenim dugovanjem od oko 7 miliona evra, dotrajalom i zastarelom opremom i nedovoljnim kapacitetom za trenutni broj korisnika.

Nakon posete Toplani, predsednik Republike Srbije prisustvovao je potpisivanju ugovora o kupovini kruševačkog FAM-a, od strane američke kompanije “Valvoline”. Najpre je obišao proizvodne pogone kako bi se upoznao sa procesom proizvodnje i razgovarao sa zaposlenima. Potpredsednik „Valvoline“ Dijego Brodoni takođe se zahvalio predsedniku Vučiću, ali i premijeru Ani Brnabić na naporima koje su uložili kako bi se okončao ovaj poslovni potez na dobrobit zaposlenih, novog vlasnika, ali i Grada Kruševca. On je izjavio da će osim velikog investicionog ulaganja, naredni period karakterisati kombinacija nasleđenih kvaliteta, ali i nove snage. Brend će biti zadržan, kao i liderska pozicija u regionu, sa novim ambicijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novim vlasnicima, ali i svim zaposlenima, izražavajući očekivanje da će se kompanija širiti, napredovati, otvarati nova radna mesta i da je najveće zadovoljstvo videti da su višegodišnji napori Vlade i države, krunisani jednim ovakvim poslovnim poduhvatom, na opštu dobrobit.

Nakon obilaska Toplane i FAM-a, predsednik Vučić se obratio okupljenim građanima na Trgu kosovskih junaka. On je naglasio da se tokom dana susreo sa brojnim građanima, obišao mnoga preduzeća i razgovarao sa ljudima kako bi se informisao o tome kako žive, koji su im problemi, ali i da ih upozna sa planovima Vlade za naredni period.

Sledeće godine, najavio je, počeće se sa izgradnjom auto puta Pojate – Preljina, kako bi se povezale tri buduće industrijske zone na lokacijama: Kraljevo – Čačak, Vrnjačka Banja.

Srbija je država koja danas zahvaljujući svojoj politici ima respektabilan ugled u svetu i kojoj je na prvom mestu očuvanje suverenosti, mira i stabilnosti u regionu i stvaranje životnih uslova bezbednih za sve građane.

Predsednik Vučić posebno se zahvalio penzionerima na podršci, strpljenju i razumevanju koje su pokazali za sve teške ekonomske mere, ali koje će dugoročno obezbediti fiskalnu stabilnost. Takođe, i svim ženama na dostojanstvu, posvećenosti i odgovornosti koju pokazuju kao majke, zaposlene žene i osobe koje obavljaju najodgovornije javne funkcije.

Zaključujući obraćanje, kao trenutno najveći i prioritetan problem naveo je nizak nivo nataliteta, tako da će se država u narednom periodu (a pojedine mere su već donete) najviše posvetiti populacionoj politici koja će kao rezultat imati što veći broj novorođene dece. Uz to, paralelno će se raditi  i na zaustavljanju odliva mlade populacije iz zemlje. Najveće aktivnosti države u narednom periodu biće i dalje ekonomski rast, privredni razvoj i smanjenje stope nezaposlenosti. Unapređivaće se rad javnih službi i servisa, kako bi u svakom segmentu bio poboljšan kvalitet života građana. S tim u vezi, očekuje se i povećanje plata i penzija, rast subvencija u poljoprivredi i stvaranje ambijenta atraktivnog za investiranje.