OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, kod jarbola na Bagdali, održana je prigodna svečanost. Proslavljen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ustanovljen pre dve godine.

zastava

Cilj uspostavljanja novog praznika predstavlja osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. Ovaj datum, 15.septembar, simbolično je odabran kao sećanje na dan probijanja Solunskog fronta 1918.godine.

Pred brojnim predstavnicima rukovodstva Grada Kruševca, direktora javnih preduzeća i ustanova, Vojske i policije, okupljenim građanima, obratila se gradonačelnik Jasmina Palurović: ”Ovo je zastava našeg jedinstva, sa ciljem da sačuvamo srpski identitet i pravo da budemo ono što jesmo – narod koji ima svoje ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju, postojanje. Mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti sa zajedničkom svešću i identitetom. Naša zastava je kroz slavnu istoriju pokazala da je više od zastave, da je baklja slobode.”