OBILAZAK REKONSTRUISANIH ŠKOLA I VRTIĆA U KRUŠEVCU

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, dana 23. 08 2022. godine posetila je Kruševac.

SKOLE-VRTICI

Ona je zajedno sa načelnikom Rasinskog upravnog okruga Ivanom Anđelićem i gradonačelncom Grada Kruševca Jasminom Palurović, obišla OŠ „Jovan Popović“ i vrtić „Pčelica“, koji su uz još četiri osnovne škole rekonstruisani u okviru programa unapređenja energetske efikasnosti.

„Kruševac pokazuje da može da bude primer u sprovođenju zelene agende i da nam je energetska tranzicija, posebno u momentima krize koja će trajati godinama, neophodna kako bismo bili energetski bezbedni i stabilni. Moramo svi, kao društvo, da shvatimo da je potrebno brže da napravimo zaokret ka zelenoj, čistoj ekonomiji i zelenoj, čistoj energetici i da tamo gde su stari objekti i gde je visoka potrošnja najpre i možemo da vidimo učinak unapređenja energetske efikasnosti, što je nacionalni cilj. Mi smo prethodnih godinu dana nekoliko puta bili u Kruševcu, obilazili radove jer smo želeli da budemo sigurni da će sve biti gotovo do 1. septembra. Sve škole i vrtić na kojima su izvođeni radovi su spremni da prime decu, koja dobijaju bolje uslove za rad i odrastanje. Ovo je i primer da je realno moguće i da nije u pitanju samo jedan projekat koji će doprineti smanjenju potrošnje i nižoj emisiji ugljen-dioksida“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ukupna vrednost projekta u Kruševcu je 1,8 miliona evra, a obuhvata pet osnovnih škola i jedno obanište.

„Od prvog septembra će praktično naši učenici biti u novim, energetski saniranim  objektima. Ovo znači i za grad i za naš okrug, posebno u momentima globalne energetske krize. Takođe, ovo je posebno važno za jačanje institucionalnog okvira, kada je pitanju energetski menadžment na lokalnom nivou. Hvala Ministarstvu koje podržava grad i čitav okrug u realizaciji projekata“, kazao je Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog okruga.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, rekla je da je važno da je završena rekonstrukcija šest objekata vredna oko dva miliona evra i da će blizu 50 odsto biti uštede na godišnjem nivou i kada je potrošnja energije u pitanju i kada je reč o emisiji štetnih gasova.