Održan 12. Poljoprivredni sajam

Kruševac je dana 05.10.2019. godine bio domaćin 12. Poljoprivrednog sajma. Kruševački sajam još jednom je pokazao da sa razlogom nosi epitet najznačajnijeg agrobiznis događaja centralne Srbije. Učestvovalo je preko 100 izlagača sa teritorije Rasinskog upravnog okruga u oblasti proizvodnje stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i osiguravajuće kuće i banke. Predstavljene su opštine u regionu, udruženja iz oblasti agrara, škole, ustanove, zadruge, poljoprivredna gazdinstva.

Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević. “Osim najpoznatijeg, nacionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Ministarstvo poljoprivrede podržava i regionalne, od kojih je kruševački jedan od najznačajnijih. Prioritet Ministarstva u narednom periodu biće upravo obnova stočnog fonda, izvoz mesa i uvođenje visokokvalitetnih grla. Takođe, podsticaće se voćarstvo i vinogradarstvo, sa akcentom na prerađivačkim kapacitetima. Izdvajanja su za agrarni budžet sve veća, uz značajnu podršku lokalnih samouprava” – istakao je Velimir Stanojević.

O lokalnoj politici u oblasti poljoprivrede govorila je gradonačelnik Jasmina Palurović. “Grad Kruševac izdvaja znatna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po Programu podrške, kroz kredite u svim oblastima. Daju se subvencije za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije i podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova,višegodišnjih zasada, veštačko osemenjavanje krava… U saradnji sa Ministarstvom realizuju se istraživačko – razvojni projekti i aktivnosti koji će uticati na poboljšanje kvaliteta seoskog života i sveukupni razvoj sela“.

Tokom 12. Poljoprivrednog sajma održana je 3. Nacionalna izložba u govedarstvu i 19. Regionalna izložba u ovčarstvu i kozarstvu, kao i Izložba poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije.