Отварање пољопривредног факултета у Крушевцу

Крушевац, 14. октобар 2017.године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић присуствовао је данас отварању новооснованог Пољопривредног факултета у Крушевцу Универзитета у Нишу.

Шарчевић је том приликом подсетио на то да је Влада у мају ове године донела Одлуку о оснивању Пољопривредног факултета, који ће прве студенте уписати наредне године.

Fakultet12

Министар је истакао да Крушевац сада има први факултет, који је 14. факултет у оквиру Универзитета у Нишу, додавши да тиме почиње да се развија високо образовање у том граду.

Он је рекао да има још ствари које ће се решавати у ходу како би се овај факултет нашао у ланцу добрих пољопривредних факултета.

Шарчевић је истакао да је ресорно министарство у првих сто дана рада Владе остварило три велика и велики број мањих и средњих резултата.

Fakultet11

Према његовим речима, ресорно министарство започиње више од 30 програма, при чему ће крајем месеца још три закона ући у скупштинску процедуру.

Он је навео да ће Министарство провете, науке и технолошког развоја вероватно бити једино министарство које је успело да комплетно заврши свој законодавни оквир, који је неопходан за спровођење реформи.

Такође, како је подсетио, завршен је Национални оквир за курикулум – наставни план и програм реформисан за све нивое образовања.

Fakultet13

Према његовим речима, врло брзо ће бити реформисан први разред основне школе, као и реформа петог током наредних месец дана.

Шарчевић је нагласио да закон о дуалном образовању улази у парламент крајем месеца, уз напомену да је интересовање за дуално образовање много веће него што се то очекивало.

Министар је додао да је Информатика уведена као обавезан предмет у основне школе, што Србију чини једном од ретких земаља у Европи у којој се програмирање учи од 11. године.