Otvoren 4. Međunarodni festival „Snažni duhom“

Grad Kruševac i Rasinski okrug, domaćin je 4. Međunarodnog Festivala pravoslavnog filma „Snažni duhom“.

Festival se održava uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja u saradnji sa Eparhijom kruševačkom i uz pokroviteljstvo grada Kruševca. Podršku su dali Ambasada Republike Srbije u Rusiji, Srpsko odeljenje međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Ambasada Ruske federacije u Republici Srbiji. Prisutne je pozdravio sekretar Eparhije kruševačke protejerej-stavrofor Dragi Veškovac.

snazni-duhom4

Festival  je otvoren izložbom Sofije Ječine, u beloj sali Kulturnog centra. Autorka je član Udruženja umetnika Srbije i međunarodne asocijacije umetnika UNESKA.

Na otvaranju je govorila gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović: „Ovaj festival je jedan od načina da se osnaži pravoslavlje i očuva duh naroda koji su kroz istoriju, zahvaljujući nepokolebljivoj veri, sačuvali svoj nacionalni identitet. Cilj je promocija vrednosti pravoslavlja, kulture i tradicije pravoslavnih naroda“.

Gosti i učesnici Festivala će imati priliku da se upoznaju sa dokumentarnim i igranim filmovima iz 10 zemalja sveta. Žiri će oceniti 3 igrana i 9 dokumentarnih filmova iz Srbije, Belorusije, Rusije, Bugarske, Republike Srpske, SAD, Engleske, Australije, Kazahstana, Ukrajine.

Prve projekcije filmova bile su ruske produkcije: „Ljubav je jača, sećanje na Nikolaja II“ i „Beli anđeo“.