POČETAK IZGRADNjE KOVID BOLNICE U KRUŠEVCU

U Vojnom kompleksu „Rasina“ u Kruševcu, dana 10.08.2020.  su otpočeli radovi na izgradnji kovid bolnice. Svečanom početku radova prisustvovali su premijer Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

kovid-bolnica-1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u VK „Rasina“ gradi potpuno novi objekat za potrebe eventualnog drugog talasa epidemije korona virusom. Osim toga, radi se na podizanju sveukupnih kapaciteta u službi odbrane zdravlja građana Srbije, pre svega u zdravstvenom sistemu i opremanju novih laboratorija PCR testovima.

kovid-bolnica-2

Nova kovid bolnica u Kruševcu, nastavila je premijerka, biće moderan multifunkcionalni objekat izgrađen za potrebe čitavog Rasinskog okruga i opremljena po najsavremenijim medicinskim standardima. Vrednost investicije je 1.724.200.000,00 dinara. Kapacitet je 500 ležajeva, a uključuje i odeljenje intenzivne nege. Rok za završetak je 15. decembar.

Predsednica Vlade pritom se zahvalila Vojsci Republike Srbije, koja je bila jedna od glavnih poluga u odbrambenom sistemu zemlje u cilju zaštite zdravlja građana i pomoći svake vrste. Od 16. marta, Vojska je svakodnevno bila na raspolaganju lokalnim samoupravama, zdravstvu, civilnom sektoru.. Takođe, njima je poverena priprema i vođenje tzv. privremenih bolnica kojih trenutno ima 11 u 6 gradova Srbije (ukupni kapacitet 5500 ležajeva). Na kraju obraćanja, premijerka Ana Brnabić je zaključila da je u Opštu bolnicu Kruševac u poslednjih 5 godina uloženo oko milion evra, dodeljeno preko 60 potrebnih specijalizacija i zapošljeno oko 330 zdravstvenih radnika.