Посета Кори Удовички

Потпредседница Владе и министар за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички дана 25.07.2014 године је посетила Расински управни округ и град Крушевац. На радном састанку одржаном у Градској управи са начелником Расинског управног округа Браниславом Весићем, градоначелником Крушевца Драгијем Несторовићем и председницима општина Александровац, Брус, Ћићевац, Варварин и Трстеник, разговарано је о законодавним активностима овог Министарства, процесима стратешког планирања и програмског буџетирања, као и плановима и пројектима локалних самоуправа.

20140728_1.jpg

Министарка Удовички говорила је о три правца деловања у овој области: пројектовању циљева, мотивацији људских ресурса за њихову реализацију и расположивим капацитетима.

Недавно је формиран републички Секретаријат за јавну политику, са задатком да Експозе Премијера преточи у Акциони план, изврши анализу свих постојећих Стратегија, повеже их са Плановима регионалног развоја и направи концепт програмског буџетирања које ће се примењивати од 2015. године. Такође, основан је и Савет за реформу јавне управе.

Посебан акценат на радном састанку био је усмерен на Закон о запошљавању у јединицама локалне самоуправе и аутономним покрајинама, којим ће се, између осталог, детаљније уредити системи награђивања, запошљавања, отпуштања и санкционисања.

На конференцији за новинаре одржаној након радног састанка, медијима су се обратили потпредседница Владе и министар за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и градоначелник Крушевца Драги Несторовић.

20140728_2.jpg

Они су апсолвирали преовлађујуће проблеме и тешкоће са којима се сусрећу локалне самоуправе у раду. Теме су биле везане за Закон о раду, статус предузећа у реструктурирању, Закон о јавној својини, нова запошљавања у локалним управама, препреке у областима финансирања и изградње, привлачења инвеститора

20140728_3.jpg

Посебне похвале биле су упућене на Измене и допуне Нацрта закона о локалним самоуправама и нове верзије Закона о комуналној полицији.

Оставите одговор