Poseta Kori Udovički

Potpredsednica Vlade i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički dana 25.07.2014 godine je posetila Rasinski upravni okrug i grad Kruševac. Na radnom sastanku održanom u Gradskoj upravi sa načelnikom Rasinskog upravnog okruga Branislavom Vesićem, gradonačelnikom Kruševca Dragijem Nestorovićem i predsednicima opština Aleksandrovac, Brus, Ćićevac, Varvarin i Trstenik, razgovarano je o zakonodavnim aktivnostima ovog Ministarstva, procesima strateškog planiranja i programskog budžetiranja, kao i planovima i projektima lokalnih samouprava.

20140728_1.jpg

Ministarka Udovički govorila je o tri pravca delovanja u ovoj oblasti: projektovanju ciljeva, motivaciji ljudskih resursa za njihovu realizaciju i raspoloživim kapacitetima.

Nedavno je formiran republički Sekretarijat za javnu politiku, sa zadatkom da Ekspoze Premijera pretoči u Akcioni plan, izvrši analizu svih postojećih Strategija, poveže ih sa Planovima regionalnog razvoja i napravi koncept programskog budžetiranja koje će se primenjivati od 2015. godine. Takođe, osnovan je i Savet za reformu javne uprave.

Poseban akcenat na radnom sastanku bio je usmeren na Zakon o zapošljavanju u jedinicama lokalne samouprave i autonomnim pokrajinama, kojim će se, između ostalog, detaljnije urediti sistemi nagrađivanja, zapošljavanja, otpuštanja i sankcionisanja.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon radnog sastanka, medijima su se obratili potpredsednica Vlade i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

20140728_2.jpg

Oni su apsolvirali preovlađujuće probleme i teškoće sa kojima se susreću lokalne samouprave u radu. Teme su bile vezane za Zakon o radu, status preduzeća u restrukturiranju, Zakon o javnoj svojini, nova zapošljavanja u lokalnim upravama, prepreke u oblastima finansiranja i izgradnje, privlačenja investitora

20140728_3.jpg

Posebne pohvale bile su upućene na Izmene i dopune Nacrta zakona o lokalnim samoupravama i nove verzije Zakona o komunalnoj policiji.

Ostavite odgovor