POSETA MINISTARKE MIHAJLOVIĆ RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prilikom posete Rasinskom upravnom okrugu i ošštini Brusu zajedno sa načelnikom Rasinskog upravnog okruga,  Ivanom Anđelićem, predsednicom opštine Brus Valentinom Milosavljević i saradnicima  obišla je radove na izgradnji  razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin.

mre_kopaonik_gasovod

”Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona evra bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi „Srbijagas“, u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona evra“, rekla je potpredsednica Vlade.na je dodala da će gradnja ovog gasovoda, pored toga što je važna za energetsku bezbednost, doprineti i očuvadnjživotne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika. ”Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine”, rekla je ona.

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević rekla je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za opštinu Brus, nego i za okolne opštine, i da će korišćenje doprineti očuvanju životne sredine.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić rekao je da je ovaj gasovod prevazilazi regionalni značaj te da će uticati na performanske privrede kako Rasinskog tako i Raškog okruga a i stanovništvo će imati još jedan energent na raspolaganju. Bitan je i ekološki momenat koji se ogleda kroz smanjenje štetnih emisija. Konačno od značaja je i za energetsku stabilnost jer se pruža alternativa.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP „Srbijagas“, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi na prirodni gas.