ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ РС ДР ЗОРАНЕ МИХАЈЛОВИЋ РАСИНСКОМ ОКРУГУ И КРУШЕВЦУ

Крушевац је 18. фебруара 2022. посетила потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

18-02-1

Заједно са начелником Расинског управног округа Иваном Анђелићем и градоначелницом Града Крушевца Јасмином Палуровић обишла је радове на реконструкцији вртића „Пчелица,, и пет основних школа.

Министарка је посетила и Породицу Јаковљевић из Читлука која је  аплицирала је на Јавни позив локалне самоуправе, (замена столарије). Вртић „Пчелица” је енергетски саниран преко пројекта Министарства рударства и енергетике и Владе Швајцарске (пројекат SECO).

18-02-2

Обиласку је присуствовао и помоћник градоначелника за екологију и одрживи развој Иван Парезановић.

Након обиласка објеката, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић је изјавио да су све локалне самоуправе на нивоу Округа аплицирале на конкурс министарства. Бенефити за грађане су вишеструки, обим санација ће се додатно проширити, што су све довољни разлози да одзиви на наредним Јавним позивима буду још интензивнији.

Добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике истакла је градоначелница Јасмина Палуровић. Она је навела да је прошле године на основу Јавног позива Града Крушевца санирано 10 објеката, а да је за 2022. опредељено 10 милиона динара.

Што се тиче реконструкције вртића „Пчелица“, тренутно се изводе архитектонски, телекомуникацијски и електроенергетски радови, хидрантска мрежа, машинске инсталације. Њихова вредност је око 50 милиона динара. Планирана је конверзија котла и уређење санитарних чворова.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике је рекла да ће после завршетка пројекта унапређења енергетске ефикасности, емисија угљен диоксида бити нижа за више од 70% годишње, а уштедеће се 1,4 милиона динара на годишњем нивоу.

„Када радови буду завршени, крајем марта, уштеда на годишњем нивоу биће око 1,4 милиона динара, у односу на два милиона колико је град плаћао до сада. Такође, емисија штетних гасова биће за 70% нижа. Овај пројекат није само питање смањења потрошње, него квалитетнијег начина живота за све грађане и грађанке. За нас је унапређење енергетске ефикасности и у јавним објектима, установама и у домаћинствима национални циљ и приоритет. Обезбедили смо довољно новца да свако домаћинство у Србији може да се пријави и замени прозоре, врата, котлове, постави соларне панеле. Тиме ће не само смањити потрошњу топлотне и електричне енергије и добити знатно ниже рачуне, већ ће се и смањити емисија штетних гасова“, рекла је потпредседница Владе.

Она је поновила да ће у наредних двадесетак дана бити расписан још један јавни позив за доделу субвенција за постављање соларних панела и да је циљ да свако домаћинство у Србији добије могућност да учествује у пројектима унапређења енергетске ефикасности.

„Данас трошимо четири пута више него иједна земља у окружењу и нема разлога да расипамо енергију. Обезбедили смо 250 милиона евра у буџету за унапређење енергетске ефикасности, до сада се на нови позив јавило 140 локалних самоуправа. Наша порука је да ћемо радити на томе да сви грађани имају прилику да подигну енергетску ефикасност у својим домаћинствима. Данас смо били и код господина Јаковљевића, који је заменио прозоре и врата, и како сам каже, рачун за топлотну енергију је 30 одсто нижи“, рекла је Михајловићева.