POSETA POTPREDSEDNICE VLADE RS DR ZORANE MIHAJLOVIĆ RASINSKOM OKRUGU I KRUŠEVCU

Kruševac je 18. februara 2022. posetila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

18-02-1

Zajedno sa načelnikom Rasinskog upravnog okruga Ivanom Anđelićem i gradonačelnicom Grada Kruševca Jasminom Palurović obišla je radove na rekonstrukciji vrtića „Pčelica,, i pet osnovnih škola.

Ministarka je posetila i Porodicu Jakovljević iz Čitluka koja je  aplicirala je na Javni poziv lokalne samouprave, (zamena stolarije). Vrtić „Pčelica” je energetski saniran preko projekta Ministarstva rudarstva i energetike i Vlade Švajcarske (projekat SECO).

18-02-2

Obilasku je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika za ekologiju i održivi razvoj Ivan Parezanović.

Nakon obilaska objekata, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić je izjavio da su sve lokalne samouprave na nivou Okruga aplicirale na konkurs ministarstva. Benefiti za građane su višestruki, obim sanacija će se dodatno proširiti, što su sve dovoljni razlozi da odzivi na narednim Javnim pozivima budu još intenzivniji.

Dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike istakla je gradonačelnica Jasmina Palurović. Ona je navela da je prošle godine na osnovu Javnog poziva Grada Kruševca sanirano 10 objekata, a da je za 2022. opredeljeno 10 miliona dinara.

Što se tiče rekonstrukcije vrtića „Pčelica“, trenutno se izvode arhitektonski, telekomunikacijski i elektroenergetski radovi, hidrantska mreža, mašinske instalacije. Njihova vrednost je oko 50 miliona dinara. Planirana je konverzija kotla i uređenje sanitarnih čvorova.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike je rekla da će posle završetka projekta unapređenja energetske efikasnosti, emisija ugljen dioksida biti niža za više od 70% godišnje, a uštedeće se 1,4 miliona dinara na godišnjem nivou.

„Kada radovi budu završeni, krajem marta, ušteda na godišnjem nivou biće oko 1,4 miliona dinara, u odnosu na dva miliona koliko je grad plaćao do sada. Takođe, emisija štetnih gasova biće za 70% niža. Ovaj projekat nije samo pitanje smanjenja potrošnje, nego kvalitetnijeg načina života za sve građane i građanke. Za nas je unapređenje energetske efikasnosti i u javnim objektima, ustanovama i u domaćinstvima nacionalni cilj i prioritet. Obezbedili smo dovoljno novca da svako domaćinstvo u Srbiji može da se prijavi i zameni prozore, vrata, kotlove, postavi solarne panele. Time će ne samo smanjiti potrošnju toplotne i električne energije i dobiti znatno niže račune, već će se i smanjiti emisija štetnih gasova“, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je ponovila da će u narednih dvadesetak dana biti raspisan još jedan javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela i da je cilj da svako domaćinstvo u Srbiji dobije mogućnost da učestvuje u projektima unapređenja energetske efikasnosti.

„Danas trošimo četiri puta više nego ijedna zemlja u okruženju i nema razloga da rasipamo energiju. Obezbedili smo 250 miliona evra u budžetu za unapređenje energetske efikasnosti, do sada se na novi poziv javilo 140 lokalnih samouprava. Naša poruka je da ćemo raditi na tome da svi građani imaju priliku da podignu energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. Danas smo bili i kod gospodina Jakovljevića, koji je zamenio prozore i vrata, i kako sam kaže, račun za toplotnu energiju je 30 odsto niži“, rekla je Mihajlovićeva.