Председник Србије Александар Вучић обишао радове на Моравском коридору

Председник Србије Александар Вучић дана 29. марта 2021. је обишао радове на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, у оквиру  изградње деонице ауто пута од Појата до Крушевца, дела будућег Моравског коридора који ће спојити ауто пут Београд – Ниш са ауто путем „Милош Велики“.

vucic-autoput

Присуствовали су и Амбасадори САД и Велике Британије Ентони Годфри и Шан Меклауд, министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, директор ЈП „Путеви Србије”, Зоран Дробњак, директор БИЕ Братислав Гашић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, градоначелник Јасмина Палуровић и председници општина који су укључени у изградњу коридора. Председник Вучић је са извођачима радова, америчко – турским конзорцијумом “Бехтел Енка” разговарао о динамици радова и решавању проблема на градилишту. На мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа тренутно се раде стубови и главне греде на обалама са обе стране, а касније ће се кренути и са стубовима у кориту реке. На првој деоници од Појата до Крушевца паралелно се граде четири моста.

Председник Републике Србије Александар Вучић у свом обраћању је подвукао да су очекивања да до краја марта 2024. буде завршен цео Моравски коридор. Пут ће бити дугачак 112 км., па ће се од Чачка до Ниша путовати највише 90 минута, а од Краљева до Ниша за 75 минута. „Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022., имати готов ауто пут од Појата до Крушевца (Макрешана)“.

Председник је подсетио да ће то уједно бити и први дигитални ауто пут, јер ће дуж трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и намодернији систем управљања саобраћајем.Пројектован је за брзину од 130 км. на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака  и 31 пропуст. Повезиваће 3 округа – Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11, као и све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.