Sa dvadesetreće sednice Saveta Rasinskog upravnog okruga

Dana 22. 04. 2010. godine održana je 23. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga. Na sednici su analizirani dokumenti od značaja za nastavak finansiranja projekta izgradnje regionalnog sistema vodosnabedevanja: “Rasina”. Konstantovano je da je realizacija projekta i formalno otpočela i to 01. 04. 2010. godine, sa početkom izgradnje rezervoara u Varvarinu. Jednoglasno je usvojen zaključak kojim se usvaja: nacrt pisma o angažovanju, dokument kojim se definišu procedure i pravila među glavnim akterima implementacije i osigurava pristup IPA – fondovima. Istim zaključkom članovi saveta obavezani su da bez odlaganja ovaj dokument proslede opštinskim odnosno gradskom Veću na usvajanje, najkasnije do 07. 05. 2010. godine.

news: IMG_0186_1.jpg

Razmatrana je i prva, radna verzija budućeg ugovora o isporuci vode, koji će u ne tako dalekoj budućnosti uređivati odnose između Regionalnog sistema (preduzeća) vodosnabdevanja i lokalnih samouprava. Ovo kako bi lokalne samouprave blagovremeno dostavile odgovarajuće sugestije.

U drugom delu sednice bilo je reči o problematici upravljanja čvrstim otpadom. Načelnik upravnog okruga, podsetio je prisutne na zakonske odredbe i činjenicu da se približava istek rokova, naročito u pogledu izrade lokalnih planova i popisa deponija.

news: IMG_0187_1.jpg

Usvojen je zaključak i formirana međuopštinska radna grupa za zaštitu životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom. Ovo telo sastavljeno je od najviših političkih reprezenata (načelnika okruga, gradonačelnika i predsednika svih šest opština), stručnjaka iz predmetne oblasti kao i iz pravne struke. Osnovni zadatak radne grupe biće implemenatacija zakona, nacionalnih strategija i podzakonskih akata iz oblasti životne sredine i upravljanja otpadom. Konkretnije, koordinacija aktivnosti na nivou lokalnih samouprava u pogledu: izrade lokalnih planova upravljanja otpadom, priprema nacrta regionalnog sporazuma i plana, usklađivanje opštinskih odnosno gradskih propisa sa zakonima koji uređuju ovu oblast i drugih aktuelnih pitanja iz oblasti životne sredine od značaja za sve samouprave Rasinskog upravnog okruga.

Detaljnije informacije pogledajte ovde…

Ostavite odgovor