Саопштење са састанка

У просторијама Расинског управног округа одржан је састанак са председницима и представницима свих локалних самоуправа Расинског управног округа. На састанку је презентован Регионално друштвено – економски програм развоја 2 (РДЕПР 2) чији је главни циљ подршка регионалном развоју у Србији.

Између осталих састанку су присуствовали John Gallagher и Горан Лапчевић, представници поменутог програма, Марија Јовичић из Министарства економије и регионалног развоја; Горан Симуновић из министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Александар Маринковић из Сталне конференције градова и општина, Јелена Бојовић, представник МЕГА програм – USAID.

news: IMG_0188.jpg

Пројекат РДЕПР 2 финансира Европска унија, а реализује “WYG International” у сарадњи са “Министарством економије и регионалног развоја”.

“Било би ми драго када би ова иницијатива утицала на то да се број, од 28 900 незапослених у Расинском округу смањи, а ми ћемо, наравно, пружити пуну подршку свакој активности усмереној ка запошљавању.Такодје се подразумева и подршка међусобном повезивању општина и града у три кључна сектора: пољопривреди, туризму и развоју малих и средњих предузећа” како би се створила нова нових радних места” – рекао је начелник Расинског управног округа Драгутин Вељковић.

Закључак са састанка је да се морају пронаћи заједничка решења свих општина како би се смањио број незапослених у Расинском округу.

РДЕПР 2 пружаће подршку општинама у њиховом заједничком раду са приватним сектором на развоју пројеката који доносе нова радна места. Најпре ће бити изабрани пројекти који имају највећи потенцијал за креирање радних места, а потом ће, у наредних неколико месеци, бити објављена листа пројеката на којима ће предано радити општине у партнерству са приватним сектором.

“Регионални развој није концепт подршке, већ програм који ствара реално окружење за одржива радна места на регионалном и на локалном нивоу. Таквом регионалном приступу и стварању нових радних места потребна је усредсређеност, посвећеност и пре свега, позитиван пример лидерства код председника општина и градоначелника који имају заједничку визију раста и добробити. У време глобалне економске рецесије која погађа и развијене економије, као и оне у развоју, овакав програм треба оберучке прихватити!”, рекао је Џон Галагер (John Gallagher), економски саветник на пројекту РДЕПР 2

Детаљније информације о пројекту РДЕПР 2

РДЕПР 2 је трогодишњи пројекат техничке помоћи који је почео у јуну 2009. године, а завршава се у мају 2012. Циљ пројекта је да подржи регионални развој Србије, да се помогне општинама и Регионалним агенцијама за развој (РАР) у промовисању и реализацији пројеката којима се стварају нове шансе за развој економије.

Пројекат РДЕПР 2 има четири кључне компоненте чији циљеви су да подрже:
• Регионалне агенције за развој,
• промоцију организација за регионални развој и њихова удружења,
• међуопштинску сарадњу и образовање и
• фонд бесповратне помоћи.

Тим РДЕПР 2 чине регионални економисти и саветници за развој који раде са РАР, али и са другим заинтересованим институцијама у деловима Србије који нису покривени агенцијама, а који показују интерес за регионални развој. Осим тога, тим РДЕПР 2 сарађује и са општинама, како би оне стекле искуство у пројектима на регионалном и/или локалном нивоу.

Посебан циљ пројекта је стицање практичног знања и вештина у развоју међуопштинских пројеката и додатних користи добијених промовисањем економских и њима сродних развојних активности у широј географској области.

Детаљније информације преузмите овде…

Оставите одговор