Састанак Министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића са начелницима управних округа

Дана 01.08.2017. године, Министар државне управе и локалне самоуправе г-дин Бранко Ружић је у седишту Нишавског управног  округа одржао радни састанак са начелницим свих управних округа на територији Републике Србије.

Sastanak1

Начелници су имали  прилику да министра и његов кабинет известе о стању у њиховим окрузима, али и проблемима са којима се суочавају. Проблем око кога се већина начелника сложила је проблем мањка кадрова (инспекцијских служби, тачније броја и структуре постојећих инспектора и то  услед ранијих рационализација али и природног одлива.

Sastanak2

Поред мањка кадрова и лоше старосне структуре исте, начелници су се сложили да су тренутна овлашћења начелника недовољна  те су истакли спремност да у наредном периоду буду озбиљни партнери и ослонац у раду на обезбеђивању ефикаснијих услуга грађанима Србије.

Министар Ружић је рекао да врло добро зна какву су улогу начелници имали у ранијим годинама и колико могу да помогну у остваривању заједничког циља – да управа постане прави, професионални сервис грађана и привреде и нагласио је да је то улога и обавеза ове државе. У том циљу,  договорено је да се формира Координационо тело, које ће окупити начелнике свих округа Републике Србије и које  ће заједничким деловањем према Министарству износити захтеве, али и предлоге за побољшање и бољу координцију, а све како би се ускладиле даље активности и повећала  транспарентност у раду свих инспекцијских служби и боља анализа ризика.