56. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga

Centralna tema 56-te sednice Saveta Rasinskog upravnog okruga bila je – problematika vodosnabdevanja na teritoriji okruga sa osvrtom na stepen realizacije projekta izgradnje Regionalnog sistema vodosnabdevanja. Razgovarano je i o programu upravljanja čvrstim otpadom i izgradnji regionalne deponije u Srnju. Sastanku je predsedavao načelnik Okruga Branislav Vesić, a u radu je učestvovao i gradonačelnik Dragi Nestorović.

Izgradnja magistralnog cevovoda od Kruševca prema Ćićevcu i Varvarinu otpočela je još 1994. godine, ali su radovi intenzivirani tokom poslednje dve godine. Izgradnju finansiraju opštine Ćićevac i Varvarin, grad Kruševac, republička Direkcija za vode i Ministarstvo privrede, a njegovim završetkom i puštanjem u rad biće rešen problem snabdevanja zdravom pijaćom vodom oko 200.000 ljudi sa ovog područja.

56sednica-saveta-okruga
56. sednica Saveta okruga

U sklopu ovog projekta je izvršena i rekonstrukcija i proširenje kapaciteta Postrojenja za preradu vode u Majdevu, sa 650 na 1000 litara u sekundi, a ova investicija vredna 7 miliona evra finansirana je preko IPA fondova. Takođe je završena i izgradnja novog rezervoara u Lipovcu. Rezervoar kapaciteta 5000 kubika vode je pušten u rad za potrebe grada Kruševca (čime se poboljšava vodosnabdevanje ), a u najskorijem periodu biće pušten u funkciju i magistralni cevovod prema Ćićevcu i Varvarinu.

Što se tiče druge veoma bitne teme, programa upravljanja čvrstim otpadom, Vlada Republike Srbije je usvojila finansijski sporazum za finansiranje izrade projektne dokumentacije, bespovratnim sredstvima SR Nemačke. Ovim su se stekli uslovi da se u Kruševcu otpočne sa aktivnostima vezanim za realizaciju ovog programa koji podrazumeva izgradnju regionalne deponije u Srnju, kojoj će se osim opština okruga priključiti i opštine Rekovac i Trstenik.