Улагање у заштиту животне средине

Крушевац, 14. октобар 2017. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас да је за првих 100 дана Владе заштићено нових 83.000 хектара површина, што представља један одсто повећања заштићене територије.

Обилазак  je наставио посетом реконструисаном Пионирском парку. Град Крушевац је за његову реконструкцију током ове године издвојио преко 40 милиона динара, а трим стазу финансирало је Министарство спорта и омладине.

Pionirski park 1

Министар Триван у свом обраћању честитао је грађанима Крушевца Дан ослобођења града, а са градоначелником Драгијем Несторовићем и бившим градоначелником а садашњим директором БИА Братиславом Гашићем обишао реконструисани парк и разговарао са грађанима и младим спортистима.

Триван је, одговарајући на питања новинара током представљања 100 дана рада Владе у Крушевцу, истакао да је до 2020. године потребно да, према важећем просторном плану, заштитимо 10 одсто, што је приближно 306.000 хектара.
Pionirski park 3
Такође, министар је најавио да ће се у наредним годинама улагати у заштиту животне средине, као и да ће улагања премашити стотине милиона евра.

У досадашњим активностима треба нагласити почетак регистрације заштићених подручја на територији Републике Србије, а до сада је на овај начин укњижено преко 80.000  хектара. Планови су да се до 2020. заштити око 10% целе територије републике.

Pionirski park 3

Такође, створени су услови за почетак функционисања тзв. “зеленог фонда“, а у ове сврхе према дугорочним плановима (20 до 30 година) и узимајући у обзир претприступне и приступне фондове ЕУ, биће уложено чак око 15 милијарди евра.