Vidovdan 2019.

Prema programu manifestacije „Vidovdan 2019“ i povodom 630. godišnjice od boja na Kosovu, vence na Spomenik kosovskim junacima položili su: gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Živojin Miloradović, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, delegacija Vojske republike Srbije, delegacija BIA, delegacije pobratimskih gradova Stara Zagora, Bijeljina, Žalec, Lipecki, Rmniku Vlčea, Udruženje Kruševljana u Beogradu, SUBNOR, Rezervne vojne starešine, mnoge druge slobodarske organizacije i udruženja.  Delegacije Grada i  Rasinskog Okruga prethodno su položile  cveće kod Krsta i na humke na Slobodištu, na Spomenik kod Fontane i kod Krsta na Bagdali.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, direktor Bezbedonosno-informativne agencije Bratislav Gašić i predstavnici Vojske Srbije položili su venac kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.

polaganje-2

U crkvi Lazarici, Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Episkop kruševački gospodin David, sa sveštenstvom Eparhije kruševačke, uz prisustvo brojnih vernika. Nakon službe, krenula je Litija do Spomenika Kosovskim junacima gde održan pomen, takođe uz činodejstvovanje kruševačkih sveštenika i pratnju crkvenog hora „Sveti knez Lazar“.

U nastavku programa zvanično je promovisan Trg glumaca. Realizacijom projekta postavljeno je sedam bisti najistaknutijih kruševačkih glumaca čiji se portreti već nalaze na ovom mestu. Autor bisti je beogradski vajar Zoran Ivanović, koji je napravio i spomenik Kneginji Milici i kruševački mladi vajar Bogdan Dobrota.

Svečano su otvorena  dva novosagrađena  kružna toka na Kosturnici sa pratećom infrastrukturom. Između dva kružna toka nalazi se park Kosturnica, modernizovan novim parkovskim sadržajima i teretanom na otvorenom.

Kruševac je danas dobio i tematski park – “Park Srbija” koji se nalazi na Bagdali, sa postavljenih 10 minijatura crkava i manastira. Pored poznatih srpskih svetinja u parku su obeleženi i gradovi, kao i pet velikih reka, u čijoj blizini se nalaze.

Autor projekta i izrade modela srpskih manastira je dr Boris Stajkovac.

studenica

Povodom dana Grada – Vidovdana, je održana svečana sednica Skupštine grada Kruševca na kojoj su dodeljena tradicionalna priznanja i nagrade  najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

Vidovdanska nagrada  je pripala Trajal korporaciji AD Kruševac, za očuvanje i razvoj preduzeća, povećanje izvoza i doprinos u ukupnom razvoju Grada.