ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, код јарбола на Багдали, одржана је пригодна свечаност. Прослављен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, установљен пре две године.

zastava

Циљ успостављања новог празника представља оснаживање јединства између српског народа у Србији и Републици Српској, али и јачање култа националне заставе. Овај датум, 15.септембар, симболично је одабран као сећање на дан пробијања Солунског фронта 1918.године.

Пред бројним представницима руководства Града Крушевца, директора јавних предузећа и установа, Војске и полиције, окупљеним грађанима, обратила се градоначелник Јасмина Палуровић: ”Ово је застава нашег јединства, са циљем да сачувамо српски идентитет и право да будемо оно што јесмо – народ који има своје име, историју, културу, језик, веру, традицију, постојање. Ми смо народ који је опстао на историјској сцени зато што се боримо, а лакше ћемо се борити са заједничком свешћу и идентитетом. Наша застава је кроз славну историју показала да је више од заставе, да је бакља слободе.”