OBELEŽEN POČETAK BITKE NA KOŠARAMA

Povodom 25 godina od početka bitke na Košarama, danas je u Parunovcu, kod Spomen obeležja nastradalima, održan pomen. Minutom ćutanja počeo je komemorativni skup, koji se nastavio polaganjem venaca.

kosare 1

Počast su odali: ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, delegacija Vojske RS – Garnizona Kruševac predvođena komandantom pukovnikom Milonjom Bubanjom, lični izaslanik ministra unutrašnjih poslova, državni sekretar Željko Brkić, predstavnik Kabineta Ministra odbrane Miloša Vučevića, gradonačelnik Ivan Manojlović i zamenik Snežana Radojković, načelnik Rasinskog upravnog okruga  Ivan Anđelić, veterani herojske 125. motorizovane brigade, porodice poginulih pripadnika i brojni drugi poštovaoci heroja.

kosare 2

Parastos poginulim pripadnicima Vojske, junacima sa Košara i drugih bojišta na KiM, tokom NATO agresije 1999.godine služili su sveštenici Eparhije kruševačke. Istoričar Milan Bojić, održao je javni čas učenicima završnog razreda osnovnih škola. Ratni komandant 125.motorizovane brigade, general Dragan Živanović takođe se obratio prisutnima evocirajući sećanja na herojsku bitku. Putem telefonskog poziva, uključio se i ratni komandant Prištinskog korpusa, general pukovnik Vladimir Lazarević. Prigodnim rečima, skupu se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

„Samo onaj koga pokolenja spominju je imao smisao svoga života. Za onoga ko je vredan zaborava kaže se nepomenik, ni u molitvi ga ne spominjemo. Zašto bismo mi nekoga spominjali i zašto su danas ovde spomenuti borci 125. legendarne motorizovane brigade koja je primila udar neprijatelja u reonu Košara, brojno nadmoćnijeg i u vazduhu i na kopnu i uspela da izdrži ozbiljan udar, da se konsoliduje i dobije dodatnu snagu  na Vaskrs 1999.? Ovde pred nama na ovim Spomen pločama stoje imena ljudi čiji je život imao smisao. Taj smisao je sažet u rečenici da se otadžbina u ratu brani, a da se u miru čuva. I onaj ko živi u skladu sa tim načelima da otadžbinu svakoga dana čuva, a ne daj Bože ako se zarati da je brani, on ima smisao svoga života. Gde ćete veću počast nego da vas spominju ne samo ovoga dana u godini već svakoga dana.“

Na komemorativnom skupu održan je i prigodni program u kome su učestvovali vokalna solistkinja Sanja Ivanović i pesnik dr Danilo Vasojević.