Расински округ » Вести » Одржан 12. Пољопривредни сајам

Одржан 12. Пољопривредни сајам

Крушевац је дана 05.10.2019. године био домаћин 12. Пољопривредног сајма. Крушевачки сајам још једном је показао да са разлогом носи епитет најзначајнијег агробизнис догађаја централне Србије. Учествовало је преко 100 излагача са територије Расинског управног округа у области производње сточне хране, средстава за прихрану, заштиту биља, семенске робе, баштенске опреме, алата, пољопривредне механизације, опреме, као и осигуравајуће куће и банке. Представљене су општине у региону, удружења из области аграра, школе, установе, задруге, пољопривредна газдинства.

Сајам је отворио државни секретар Министарства пољопривреде Велимир Станојевић. „Осим најпознатијег, националног пољопривредног сајма у Новом Саду, Министарство пољопривреде подржава и регионалне, од којих је крушевачки један од најзначајнијих. Приоритет Министарства у наредном периоду биће управо обнова сточног фонда, извоз меса и увођење висококвалитетних грла. Такође, подстицаће се воћарство и виноградарство, са акцентом на прерађивачким капацитетима. Издвајања су за аграрни буџет све већа, уз значајну подршку локалних самоуправа“ – истакао је Велимир Станојевић.

О локалној политици у области пољопривреде говорила је градоначелник Јасмина Палуровић. “Град Крушевац издваја знатна средства за помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима по Програму подршке, кроз кредите у свим областима. Дају се субвенције за набавку пољопривредне опреме и механизације и подизање засада под воћем, премије осигурања усева, плодова,вишегодишњих засада, вештачко осемењавање крава… У сарадњи са Министарством реализују се истраживачко – развојни пројекти и активности који ће утицати на побољшање квалитета сеоског живота и свеукупни развој села“.

Током 12. Пољопривредног сајма одржана је 3. Национална изложба у говедарству и 19. Регионална изложба у овчарству и козарству, као и Изложба пољопривредних производа и домаће радиности, рукотворина, украсног биља, меда, вина и ракије.