Održana 90. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga

Dana  26.01.2022. godine u prostorijama Rasinskog upravnog okruga, održana je 90.  sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga. Sednici su pored načelenika Rasinskog upravnog okruga; Ivana Anđelića,  i gradonačelnice  Grada Kruševca, Jasmine Palurović, prisustvovali i: Milena Turk, predsednica  opštine Trstenik, dr Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus;  dr Mirjana Krkić, predsednica opštine  Ćićevac, dr Mirko Mihajlović.predsednik  opštine Aleksandrovac, Dejan Milanović, zamenik predsednice opštine Varvarin, direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac dr Predrag Pavlović i načelnik Školske uprave Zoran Asković.

90-1

Teme o kojima je bilo reči su:

  1. Aktuelna epidemiološka situacija u Rasinskom upravnom okrugu;
  2. Realizacija projekata od regionalnog značaja za Rasinski upravni okrug.

Savet Rasinskog upravnog okruga je konstantantovao  da je epidemiološka situacija na teritoriji Rasinskog upravnog okruga složena. Svojim zaključkom Savet je obavezao lokalne samouprave i republičke insekcijske službe da intenziviraju aktivnosti u domenu vršenja nadzora nad primenom propisanih protivepidemijskih mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid19. Potrebno je povećati broj nadzora u o objektima i delatnostima koji su od nadležnih organa prepoznati kao epidemiološki rizici, prevashodno ugostiteljski objekti, javni prevoz, tržni centri i trgovinski lanci, objekti maloprodaje u blizini školskih objekata, uz primenu načela nulte tolerancije u pogledu sankcionisanja prekršilaca propisanih protivepidemijsih mera.

90-2

U pogledu realizacije projekata od regionalnog značaja za Rasinski upravni okrug posebno su   apostrofirani: stepen realizacije projekta zajedničkog upravljanja komunalnim otpadom (Grada Kruševca i opština Ćićevac, Varvarin,Brus, Aleksandrovac,i Blace), kao i projekta saradnje, načinu upravljanja, izgradnje  i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadih voda u opštinama Brus i Blace. o čemu je u, u cilju intenziviranja aktivnosti Savet doneo odgovorajuće zaključke.Posebnim zaključkom obavezane sulokalne samouprave: Grad Kruševac, opštine Aleksandrovac, Blace, Brus, Varvarin i Ćićevac da intenziviraju aktivnosti na donošenju lokalnih i regionalnog Plana upravljanja otpadom. Konačno bilo je reči i o projektjima koje sprovodi Ministarsvo energetike i rudarstvo posebno neposredno predstojećem Javnom pozivu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.