Otvorena “SOMAT” fabrika u okviru kompanije “Henkel” u Kruševcu

Dana 18. aprila 2018 godine, Kruševac je  posetila premijer Srbije Ana Brnabić, povodom otvaranja nove Somat fabrike (u okviru kompanije Henkel).

Novu ” Somat” fabriku svečano su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, gradonačelnica Jasmina Palurović, direktor fabrike u Kruševcu Dušan Antonijević, kao i predstavnici kompanije Henkel na globalnom nivou, globalni menadžer održivog razvoja, kvaliteta i digitalne transformacije Volfgang Veber i potpredsednik sektora marketinga za centralnu i istočnu Evropu Mihael Čeh.

henkel1

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić izjavila je da je fabrika Henkel Srbija u Kruševcu, nova važna investicija za srpsku privredu. „Vlada Republike Srbije posvećena je stalnom unapređenju uslova poslovanja u cilju ubrzanja ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta. Henkel je u Srbiju investirao oko 200 miliona evra od 2002.godine, a vrednost ove investicije u Kruševcu je 20 miliona evra. Nove investicije kompanija koje već posluju u Srbiji, predstavljaju odličan signal da je Srbija dobro mesto za poslovanje, što daje perspektivu i našim građanima, jer nove investicije znače nove poslove i sveukupan rast. Jaka ekonomija znači jaku Srbiju“, istakla je Brnabić

„Proširenje proizvodnje ove kompanije u Kruševcu, pravi je primer sve intenzivnijih ekonomskih odnosa između Nemačke i Srbije. Poslovanje nemačkih kompanija u Srbiji sa skoro 400 preduzeća, preko 44.000 zaposlenih i skoro 2 mlrd.evra investicija  od 2000.godine, veće je nego ikada. U cilju daljeg podsticanja tog trenda, radimo zajedno sa našim srpskim partnerima na daljem poboljšanju ambijenta u Srbiji, na primer kroz sprovođenje doslednih reformi u oblasti prava. U tome će Nemačka snažno podržati Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji“, rekao je u obraćanju ambasador Ditman.

Nova “Somat” fabrika predstavlja investiciju vrednu 20 miliona evra, zahvaljujući kojoj će biti otvoreno 50 novih radnih mesta. Koristiće najsavremeniju tehnologiju, koja donosi potpuno novi proizvod na tržište – Somat tablete za mašinsko pranje sudova sa rastvorljivom folijom, a snabdevaće se 36 regionalnih, evropskih i globalnih tržišta.