Расински округ » Вести » Потписан меморандум о заштити језера Ћелије

Потписан меморандум о заштити језера Ћелије

У Регионалној привредној комори, дана 06.02.2019. године  је потписан Меморандум о разумевању на заштити и одрживом коришћењу језера Ћелије између града Крушевца и општина Брус, Блаце и Александровац. Меморандум су потписали градоначелник Јасмина Палуровић и председници општина Брус – Милутин Јеличић, општине Блаце – Милан Ћурчић и општине Александровац – Југослав Стајковац.

memorandum1

Присутне је поздравила градоначелница Јасмина Палуровић, истичући значај решавања вишегодишњег проблема загађења језера Ћелије, али и израде стратегије интегралног управљања отпадним водама. Оквир за пречишћавање отпадних вода у реону акумулације Ћелије ће чинити постројења и пратећа инфраструктура  за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама.

Како је изјавио начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, Меморандум о разумевању се наслања на закључке Савета РУО о формирању Регионалног координационог тела за заштиту животне средине и усвајању Нацрта споразума о заштити и одрживом коришћењу језера између града Крушевца и општина Брус, Блаце и Александровац.

Меморандумом о разумевању прецизније се регулише праћење укупних природних процеса у реону, израда јединствене базе података, праћење изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и пратеће инфраструктуре, дефинисање опција за управљање. Регионални систем за пречишћавање отпадних вода ће обухватити постројења и пратећу инфраструктуру за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама на сливном подручју акумулације Ћелије..

Меморандумом о разумевању прецизније се регулише праћење укупних природних процеса у реону, израда јединствене базе података, праћење изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и пратеће инфраструктуре, дефинисање опција за управљање…

Локалне самоуправе формираће Радну групу која ће уско сарађивати са Републичком дирекцијом за воде, надлежним министарствима и другим органима. О томе је детаљније говорила Добрила Кујунџић из Републичке Дирекције за воде.

Испред СКГО обратио се генерални секретар Ђорђе Станичић, као представник организације која у сарадњи са Шведском асоцијацијом региона и општина  и уз помоћ Владе Шведске, спроводи програм „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ – друга фаза.

memorandum2

Након потписивања овог документа уследиле су радионице на којима су се учесници упознали са основним чињеницама у оквиру планираних инвестиција, улогама и одговорности општина Брус, Блаце и града Крушевца, планираним активностим СКГО И САЛАР као подршка у процесу, као и о успостављању регионалне сарадње и конкретним искуствима из Краљевине Шведске. Радионице су одржали помоћница градоначелнице за екологију, одрживи развој и енергетику града Крушевца, Оливера Дреновац, заменик вође Тима ППФ6, Иљчо Јовановски, шеф Одељења за комунална питања урбанизма и животне средине СКГО, Миодраг Глушчевић, као и гости из Шведске, Томас Нилу, Анакарин Линдберг и Каролина Стенрот.