Potpisan sporazum o realizaciji projekta ”Razvoj sistema odvojenog prikupljanja otpada za reciklažu”

Dana 05.09.2017.godine, u  Gradskoj upravi Kruševac potpisan je Sporazum o realizaciji projekta „Razvoj sistema odvojenog prikupljanja otpada za reciklažu“ između Nemačke razvojne agencije i Grada Kruševca, opština Aleksandrovac, Brus i Varvarin.

Sporazum 1

Govoreći o značaju projekta, zamenica Gradonačelnika Vesna Lazarević  je istakla da će na taj način biti obezbeđena investicija vredna više od 200.000 evra za potrebe nabavke posuda i vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Takođe, doprineće se unapređenju upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i ublažavanja efekata klimatskih promena, a radiće se i na komunikaciji sa građanima i njihovoj edukaciji o načinu razdvajanja otpada u domaćinstvima (staklo, papir, PET ambalaža…).

Organizaciju GIZ je predstavljala zamenica menadžera Fonda Amira Omanović. Tokom svog obraćanja, ona je govorila o dugogodišnjoj saradnji i partnerstvu sa lokalnim samoupravama Rasinskog upravnog okruga, kao i podršci GIZ–a njihovom nastojanju da unaprede oblast komunalnog uređenja.

Sporazum 2

Realizacijom ovog projekta, stvaraju se i uslovi za zapošljavanje određenih grupa stanovništva u sektoru reciklaže, pre svega romske populacije i socijalno ugroženih.

Ova inicijativa će se dalje koristiti kao primer dobre prakse i biznis model za ostale regione u Srbiji i druge zemlje jugoistočne Evrope, kako se kroz modernizaciju komunalnih usluga doprinosi održivom razvoju i smanjenju stope nezaposlenosti.

Sporazum 3

Projekat se finansira sredstvima Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.