Видовдан 2019.

Према програму манифестације „Видовдан 2019“ и поводом 630. годишњице од боја на Косову, венце на Споменик косовским јунацима положили су: градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине Живојин Милорадовић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, делегација Војске републике Србије, делегација БИА, делегације побратимских градова Стара Загора, Бијељина, Жалец, Липецки, Рмнику Влчеа, Удружење Крушевљана у Београду, СУБНОР, Резервне војне старешине, многе друге слободарске организације и удружења.  Делегације Града и  Расинског Округа претходно су положиле  цвеће код Крста и на хумке на Слободишту, на Споменик код Фонтане и код Крста на Багдали.

Изасланик председника Републике Србије, директор Безбедоносно-информативне агенције Братислав Гашић и представници Војске Србије положили су венац код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.

polaganje-2

У цркви Лазарици, Свету архијерејску литургију је служио Епископ крушевачки господин Давид, са свештенством Епархије крушевачке, уз присуство бројних верника. Након службе, кренула је Литија до Споменика Косовским јунацима где одржан помен, такође уз чинодејствовање крушевачких свештеника и пратњу црквеног хора „Свети кнез Лазар“.

У наставку програма званично је промовисан Трг глумаца. Реализацијом пројекта постављено је седам бисти најистакнутијих крушевачких глумаца чији се портрети већ налазе на овом месту. Аутор бисти је београдски вајар Зоран Ивановић, који је направио и споменик Кнегињи Милици и крушевачки млади вајар Богдан Доброта.

Свечано су отворена  два новосаграђена  кружна тока на Костурници са пратећом инфраструктуром. Између два кружна тока налази се парк Костурница, модернизован новим парковским садржајима и теретаном на отвореном.

Крушевац је данас добио и тематски парк – “Парк Србија” који се налази на Багдали, са постављених 10 минијатура цркава и манастира. Поред познатих српских светиња у парку су обележени и градови, као и пет великих река, у чијој близини се налазе.

Аутор пројекта и израде модела српских манастира је др Борис Стајковац.

studenica

Поводом дана Града – Видовдана, је одржана свечана седница Скупштине града Крушевца на којој су додељена традиционална признања и награде  најзаслужнијим организацијама и појединцима.

Видовданска награда  је припала Трајал корпорацији АД Крушевац, за очување и развој предузећа, повећање извоза и допринос у укупном развоју Града.