VIDOVDAN 2023

28.06.2023. godine. Povodom Vidovdana, danas su na spomen obeležja u Gradu brojne delegacije i udruženja položile cveće i vence.

polaganje venaca Selaković

Gradonačelnica  Grada Kruševca, Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili su cveće kod Krsta i na humke na Slobodištu, na Spomenik kod Fontane i kod Krsta na Bagdali. U ime Rasinskog okruga cveće i vence je položio načelnik Ivan Anđelić.

U ceremoniji polaganja venaca na Spomenik Kosovskim junacima izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 634. godišnjice od Boja na Kosovu, kod Spomenika kosovskim junacima.

Ministar je ukazao da je Vidovdan dan kada se ne sećamo samo kosovskih junaka, već i svih stradalih u odbrambeno-oslobodilačkim otadžbinskim ratovima sve do današnjeg dana, kao i dan kada se sećajući Kosovske bitke vraćamo kosovskom zavetu. „Kosovskom zavetu koji nije vezan samo isključivo za Kosovo i Metohiju, on je vezan za čitav srpski narod. Vraćamo se kosovskom zavetu koji nas upućuje da je jedini spas u našoj slozi i u našem jedinstvu. Tako je i danas kada su naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji u teškim danima koje proživljavaju, pogotovo u poslednjih nešto više od mesec dana“, istakao je ministar Selaković.

Venac je položio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i nekadašnji gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

polaganje venaca Gašić

Nakon polaganja venaca na Spomen obeležja u Gradu, visoke zvanice, gradovi pobratimi i drugi gosti, pridružili su se mnogobrojnim građanima u litiji koja je pošla iz crkve Lazarice.

Povodom Dana grada – Vidovdana, vence na Spomenik kosovskim junacima položili su i:  gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, , načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, delegacija Vojske Republike Srbije – Garnizon Kruševac, delegacija MUP Srbije, delegacije pobratimskih gradova, Žalec (Slovenija) i Rmniku Vlčea (Rumunija), Udruženje Kruševljana u Beogradu, SUBNOR, Rezervne vojne starešine, političke partije, mnoge druge slobodarske organizacije i udruženja.

Potom je  položen kamen temeljac za  još jednu novu fabriku – LUSS TEXTILE, srpskog investitora, odnosno porodične kompanije koja se bavi tekstilnom proizvodnjom. Prisustvovale su visoke zvanice, Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Predrag Vukićević, generalni direktor korporacije „Trajal“ Miloš Nenezić i brojni drugi gosti.

Jedan od najznačajnijih Vidovdanskih programa je i otkrivanje biste Momiru Bradiću, istaknutom dramskom stvaraocu i umetniku. Njegova bista je 8.po redu na Trgu glumaca, a autorsko je delo akademskog vajara koji je uradio i prethodnih 7 – Zorana Ivanovića. Bistu su otkrili ministar policije Bratislav Gašić, gradonačelnik Jasmina Palurović i članovi porodice Bradić. O umetničkom opusu istaknutog zavičajnog umetnika govorio je upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca, tradicionalno su dodeljeni Vidovdanska nagrada i priznanja najzaslužnijim organizacijama i pojedincima. Vidovdanska nagrada, ove godine pripala je NjEGOVOJ SVETOSTI ARHIEPISKOPU PEĆKOM, MITROPOLITU BEOGRADSKO KARLOVAČKOM I PATRIJARHU SRPSKOM GOSPODINU GOSPODINU PORFIRIJU, za izuzetan doprinos očuvanju, negovanju i razvoju srpske duhovnosti i jedinstva srpskog naroda.